iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бизнесът ще спести от въвеждането на електронното подаване на болничните листове

Бизнесът ще спести от въвеждането на електронното подаване на болничните листове 12_1450162924

Близо 73 милиона годишно ще спестява бизнесът след въвеждането на електронното подаване на болничните листове от фирмите към НОИ от 1 януари 2016 година. През 2015 година се реализира първият етап на електронизацията - лекарите онлайн да подават информация за болничните листове към НОИ.

Така от януари за работодателите вече ще отпадне необходимостта да посещават НОИ, за да предават на място болничните листове на своите служители. 5834 фирми вече са се регистрирали с електронните си подписи в НОИ за подаване на данните за своите болни служители по електронен път. Други 19 600 са упълномощили близо 4000 счетоводни къщи да подават от тяхно име тези данни. Удовлетворява ни тази активност на бизнеса, тя е само за десет дни, след като регистрацията започна от 1 декември, заяви шефът на НОИ Бисер Петков.

Очакваме до края на годината висока степен на готовност на фирмите да подават електронно болничните листове, уточни той. Регистрацията на фирмите може да стане по всяко време, дори и в деня преди появата на първите болнични листове през новата година. Все пак подаването на документите на хартия не изчезва напълно. За малките фирми, които нямат електронен подпис, се допуска да носят болничните листове в поделенията на НОИ на хартия или върху електронен носител. Самоосигурените лица също ще могат да носят болничните си листове на хартия, ако нямат електронен подпис и ако не са упълномощили някой друг - юридическо или физическо лице - електронно да им подава данните. На хартия остава и представянето на болничния лист от болния служител на работодателя му. Надяваме се в бъдеще и този процес да бъде електронизиран, заяви управителят на НОИ Бисер Петков.

Причината до момента този етап от подаването на данните да не е и той по електронен път, е фактът, че самият болничен лист, според нашето законодателство, е документ, който, за да може да се оспорва, трябва да съществува на хартия. Може би на по-късен етап ще бъде възможно да се обезпечи онлайн връзката между лекари и работодатели, защитата на личните данни и да бъде решен въпросът с обжалването, което ще даде възможност движението на електронния лист от лекаря до Националния осигурителен институт, който изплаща обезщетенията, да бъде изцяло електронен. Електроннто подаване до момента на данните от болничния лист от лекарите към НОИ и от работодателя към НОИ ще намали срока за изплащане на обезщетенията от 15 на 10 работни дни.

От догодина се променя срокът за електронното подаване на данните от болничния лист от фирмите към НОИ. Вместо до 15-о число това трябва да става до 10-то число на месеца, следващ месеца, в който болничният лист е предаден от служителя на работодателя.

Тръгват хайки за заплати

Проверки на работодатели за възнаграждения под минималната заплата започва Инспекцията по труда. Проверките се инициират по сигнал на КНСБ. От синдиката има наблюдения за случаи, при които и след 1 юли 2015 г., когато минималната заплата беше увеличена на 380 лв., осигуровките се внасят върху стария й размер от 360 лв.

Проверяват шефове за заплати под минималната

Проверки на работодатели, за които има индикации, че плащат на работниците си възнаграждения под минималната работна заплата започва Инспекцията по труда. Хайките са по сигнал на КНСБ. От синдиката имат наблюдения за случаи, при които и след 1 юли 2015 г., когато минималната заплата беше увеличена на 380 лв., осигуровките се внасят върху стария й размер от 360 лв. КНСБ припомня, че макар 360 лв. да е договореният минимален осигурителен доход за неквалифицирани работници през 2015 г., според закона осигуровки трябва да се заплащат върху цялото възнаграждение, което от средата на годината не може да бъде под 380 лв. Обектите на контрол са а базата на предоставена от НАП за осигурители, които за август, септември и октомври 2015 г. са декларирали за някои свои работници и служители на пълен работен ден осигурителен доход под 380 лв. По време на хайките ще се установява дали работодателите плащат възнаграждения под 380 лв. в нарушение на трудовото законодателство или само внасят осигуровки върху по-ниска сума, докато работниците получават минималната заплата.

14 000 военни и полицаи се осигуряват само в НОИ

14 000 военни и полицаи са подали заявления партидите им от универсалните пенсионни фондове да бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт, откъдето да получават целия размер на пенсията си. Това заяви управителят на НОИ Бисер Петков. Основно това са пенсионирани военни и полицаи, които досега нямаха възможност да използват парите от партидите си в универсалните пенсионни фондове, преди да навършат общата възраст за пенсиониране на масовата трета категория труд. След промените в Кодекса за социално осигуряване от август тази година те вече може да поискат прехвърляне на парите им от универсалните фондове във фонд "Пенсии" на НОИ и да поискат преизчисляване на размера на пенсията, която до момента е била по-ниска, защото част от осигурителната вноска е отивала към частните пенсионни фондове. За 8500 от заявленията вече има преизчислени пенсии и средното им увеличение след прехвърлянето на парите от универсалните фондове е със 73 лева повече, съобщи Бисер Петков. Управителят на НОИ отрече твърденията на частните пенсионни фондове, че вместо увеличение на тези военни и полицаи е имало намаление на пенсиите. Промяна може да няма само ако става въпрос за пенсионирани военни и полицаи, чиято реална пенсия е над тавана, обясни Петков. Другата хипотеза е тези хора да са се пенсионирали преди 2004 година, когато все още за военните и полицаите не са внасяни осигуровки в универсални пенсионни фондове.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.