iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


България е на първо място по сива икономика в ЕС

България е на първо място по сива икономика в ЕС 02_1424095733

България е на челно място сред държавите от Европейския съюз за сива иконимика. Проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България каза, че в страната ни 32% е делът на неформална икономика спрямо БВП.

"България наред с повечето страни поднесе изненада-вместо да намалява неформалния сектор в условия на криза, той се разраства още повече. Освен това 40 % от работещите по света са в неформалната икономика, и има над 20 трилиона долара оборот в този сектор", подчерта още проф. Кръстьо Петков.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че всички глобални институции разпознават неформалната икономика като заплаха за световния ред, пише БГНЕС.

"Трябва да се стъпи върху правата на хората, които са незащитени и нерегламентирани, като най-важното е да се гарантира сигурност на доходите", смята Димитров.

Като пример за сива икономика той посочи мартениците, които всички ние купуваме на 1 март. Димитров поясни, че в повечето случаи всички те са произведени в неформална икономика или в Китай.

"Трябва да се проследи производствената верига, за да се види от къде идва доставката на продуктите. Когато този, който е най-отдолу печели жълти стотинки, е очевидно, че цялата печалба се трансформира нагоре по веригата. Искаме социална защита, достойни доходи и по-видима формална заетост. Неформалната икономика е най-онеправдана от гледна точка на условията на работа, работно време и осигуровки", обобщи Димитров.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.