iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


България може без "Лукойл" поне половин година

Перник снимка: за хората и събитията - Без Лукоил

България има гориво и може да издържи без "Лукойл" 6 месеца. Но не е оправдано да губим такъв голям работодател. Това заяви пред Нова тв икономическият министър Трайчо Трайков по повод отнетите лицензи и спирането на рафинерията. В случая става дума за прилагане на буквата на закона. Както и всички други, и те трябва да имат измервателни уреди, допълни Трайков. Той изрази надежда, че компанията ще направи необходимите промени в реалистични срокове и след това ще може да кандидатства за лиценз.

Основания за повишение на цените на горивата няма, не трябва да има. Вносът е либерализиран, заяви още Трайков.

Той посочи, че "Лукойл" не плаща от две години корпоративен данък, защото твърди, че е на загуба, а ДДС плащат потребителите.

Очаква се проблемът с "Лукойл" да бъде разрешен на днешната среща между ръководството на компанията и финансовото министерство.

Разчитаме на коректност от страна на рафинерията – да изпълни своите задължения по закон, каза пред БНТ премиерът Бойко Борисов. Компромис няма, законът е спазен, лицензът е отнет. Криза на пазара на горива ще настъпи, ако и вие продължите да говорите, че би могло да настъпи криза, защото българинът вече е наплашен. Много пъти сме казали, че пазарът е либералзиран, че до нас има рафинерии, че се надяваме, че и българската рафинерия ще направи всичко необходимо да се приведе в законовите срокове, да спази законите, да обжалва, съответно да иска нов лиценз и през това време да отремонтира и да направи това, което трябва, посочи премиерът.
Ако те бяха сложили 12 уреда на най-важните си естакади и тръбопроводи, ние можеше да кажем – ок, коментира Борисов.

„Силно се надявам, че тези действия не са част от кризисен политически PR. За съжаление, правителството вече даде достатъчно основания гражданите да се съмняват в добрите намерения, когато се провеждат подобни акции. Дано случаят да не е такъв.” Така гражданският кандидат за президент Меглена Кунева коментира вчера в Дупница отнемането на лиценза на петролната рафинерия „Лукойл Нефтохим” от Агенция „Митници”.

„Законът трябва да се спазва от всички. Действията на администрацията не трябва да ощетяват правата на потребителите. Същевременно не трябва да се пречи и на свободната конкуренция, която е в основата на икономическото развитие,” допълни още Кунева.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.