iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


България не печели от "Южен поток"

България не печели от "Южен поток" 12_1418111266

Почти няма финансова изгода за България от газопровода „Южен поток". Сметките са по разчетите, предлагани ни от „Газпром". Това каза премиера Бойко Борисов в парламента.

По около 80 млн. евро средногодишно от транзитни такси и данък печалба би получавала България от реализацията на проекта при оптимистичния вариант на „Газпром". Сумата е изчислена според параметрите, заложени от руската страна за 25 години експлоатация на тръбата, и при положение че капацитетът й от 63 млрд. куб.м бъде запълнен 100% от „Газпром".

Този вариант обаче означава да сгазим европравилата в областта на енергетиката. Ако се спазват разпоредбите на ЕС, като 50% от газа е от друг доставчик паралелно, преки печалби за България не би имало.

Въпреки това премиерът Борисов смята, че е добре "Южен поток" да мине през България, тъй като косвените приходи от него ще са повече от преките. Изчисления какви ще са те обаче няма все още.

Според разчетите за преките ползи в идеалния случай България няма да печели нищо 7 години след тръгването на газа по тръбата. Нормата на възвращаемост за българския инвеститор „Български енергиен холдинг" (БЕХ) ще е 4,25% за първите 15 години, или почти двойно по-малко от договорената обща норма за тръбата, която е 8%. Според Борисов така БЕХ няма да може да прави големи вноски по заема от 600 млн. евро от „Газпром", отпуснат за строителството на тръбата у нас. Това ще удължи периода на изплащане на кредита и ще се натрупат повече лихви.

След 25-ата година от експлоатацията на тръбата постъпленията от транзитни такси ще стигат само за покриване на оперативните разходи по нея. Възможно е дори да се работи на загуба при непредвидени разходи. Така проектната компания „Южен поток България" ще генерира печалби само с цел изплащане на инвестицията.

При вариант „Южен поток" да бъде изключен от европравилата и 50% от капацитета му да бъде запазен за „Газпром" преки ползи за България няма да има. Тогава проектната компания ще генерира средно над 16 млн. евро загуби годишно и изплащането на заема на БЕХ към „Газпром" ще е невъзможно.

Борисов уточни, че разчетите не са истинският финансов модел на „Южен поток", тъй като няма дългосрочно споразумение с Русия.

Тръбата да се строи, но при спазване на европравилата

Газопроводът „Южен поток" да се строи при спазване на европейските правила. Това ще е позицията, която ще защитават вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с еврокомисаря по енергетиката Марош Шевчович във вторник (9 декември). На нея ще са и енергийните министри на останалите европейски държави, през които трябваше да минава газопроводът.

Брюксел продължава разговорите по проекта, въпреки заявлението на руския президент Владимир Путин, че страната му се отказва от трасето за сметка на газопровод през Турция.

Разговорите по казуса "Южен поток" трябва да се водят без емоции, да се видят икономическите аргументи - какво печели и губи България, каза вчера пред БНТ Томислав Дончев. Според него преговорите по проекта трябва да продължат на ниво ЕС - Русия.

Той добави, че се прави анализ за косвените ползи от проекта за страната. Дончев допълни, че България не може да бъде оставена да търпи всички щети от спирането на проекта.

Ден преди срещата лидерът на АБВ Георги Първанов предложи на българската делегация да обсъди с ЕК възможността „Южен поток" да тръгне по трасето на проваления по-рано европейски проект „Набуко", който минаваше от Турция през България.

"ВЕДОМОСТИ": Проектът не е спрян докрай

Няма задачи за денонсирането на споразуменията със страните участници в "Южен поток", казва пред руския в. "Ведомости" източник, близък до енергийното министерство в Москва. От Кремъл не казаха дали ще бъдат дадени такива. Компанията South Stream Transport B.V. е наредила на кораба Castoro Sei да спре подготовката си за полагане на тръби по дъното на Черно море. Други промени по проекта няма, пише "Ведомости".

Може да се мисли и за концесия

Парламентарните сили да изработят единна позиция по проекта „Южен поток", призова отново в понеделник премиерът Бойко Борисов. „Пак се влиза в политически изказвания. Предлагам всяка парламентарна група да си излъчи представител, който може да работи с цифри, да каже цена", заяви той.

Групата трябвало да обсъди и различните варианти за реализация на газопровода, включително и концесия, при която България получава пари от такси. „Спрете се на един модел. Оттук нататък нека бъдем единни, стига сме се връщали назад", призова Борисов след словесна престрелка между депутата от ГЕРБ Делян Добрев и колегата му от БСП Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Премиерът каза още, че въпреки съображенията на ЕК по проекта, ако българската страна пречи на проекта, като спира строителното разрешително, това „ще е залог за арбитраж" подобно на този по казуса АЕЦ "Белене".

ДЕЛЯН ДОБРЕВ, ГЕРБ: За да сме на плюс, нарушаваме правилата на ЕС

Единственият възможен вариант "Южен поток" да е на печалба, е, ако тръбата е пълна 100% с газ от „Газпром". А това е нарушение на европейските правила, заяви бившият енергиен министър, а сега депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Според него, ако все пак ЕК позволи изключение от собствените си правила в сектора, това означава 50% от капацитета на тръбата да е резервиран за основния акционер. А при този вариант България няма да печели.

ДРАГОМИР СТОЙНЕВ, БСП: Брюксел бърка за газопровода

„Убеден съм, че Европейската комисия бърка за „Южен поток". Това, да защитаваш националния интерес, не означава, че си в противоречие с европейската практика." Това каза бившият енергиен министър и настоящ депутат от БСП Драгомир Стойнев.
"Солидарността като че ли важи повече за богатите държави, отколкото за бедните. Богатите държави вече свободно могат да получават руски газ, но какво остава за бедните?", добави той.

МАРТИН ДИМИТРОВ, РБ: Дори при идеални условия ползи няма

Премиерът да поиска анализ за ползите от „Южен поток" при средна запълняемост на тръбата, каквато Русия постига в досегашните си проекти, призова депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. "Тогава знаете ли какво ще видите? Че пряка печалба от "Южен поток" въобще няма", защото няма 100% пълна тръба", каза Димитров. Според него дори при идеални условия „България няма значителни, а някакви мижави виртуални печалби".

ЛЮТВИ МЕСТАН, ДПС: Трябва ясна национална позиция

Основният проблем на „Южен поток" е в това, че България не можа да изработи ясна позиция по този въпрос. Тя се луташе от едната в другата крайност. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.

„Не знам дали има смисъл, но ако искаме този проект, време е да изработим ясна национална позиция", обяви той. ДПС остава на мнение „Южен поток" да се строи в съгласие с европравилата.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.