iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


България заема 55 място по конкурентноспособност

България заема 55 място по конкурентноспособност 05_1432737068

През 2015 г. България заема 55-о място от 61 икономики по конкурентноспособност, докато през изминалата 2014 г. се е класирала на 56-­o място, сочат данните в Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението, Швейцария(Institute for Management Development ‐IMD).

Профилът на българската конкурентоспособност показва, че основните показатели не са претърпели съществени промени не само в сравнение с 2015, но и с нивата от 2010 г.

България остава сред най-­неконкурентоспособните държави, като с по-ниски показатели в Европа са единствено Хърватия и Украйна.

Страната остава далеч от най-­‐доброто си постижение – 38-мо място през 2009 г.- признак, че българските правителствени и бизнес лидери все още не съумяват да дефинират и проведат последователни политики, съобразени с националните интереси, нужди и конкурентни предимства

на регионите, която да се основава на дългосрочна стратегия за развитие на конкурентоспособността. Основните предимства на българската икономика остават свързани с ниските цени, което прави страната уязвима на промени в международната конюнктура.

Източник: news.bgnes.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.