iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


БНБ иска да печата евро банкноти

БНБ иска да печата евро банкноти 07_1437738880

Печатницата на БНБ кандидатства за сертификат за печатане на евро банкноти, съобщи подуправителят на Централната банка Калин Христов по време на изслушване в бюджетната комисия на парламента.

По думите му България трябва да се подготви по-добре за влизане в еврозоната и безпроблемно да замени валутата си. Освен това до края на годината сегашната хартиена двулевка ще бъде заменена с монета. Целта е да се намалят разходите, защото монетите се ползват по-дълго време.

Христов, който е ръководител на управление "Емисионно", е номиниран за втори мандат от новоизбрания управител на БНБ Димитър Радев. Сегашният подуправител и ръководител на управление "Банково" Димитър Костов е предложен за шеф на "Банков надзор", а банковото управление трябва да бъде поето от досегашния главен юрист в БНБ Нина Стоянова. Запазването на стария екип предизвика разнопосочни реакции от парламентарно представените партии, както и сред специалистите.

По време на изслушването и тримата кандидати изразиха намерения за сериозни реформи във всички управления на централната банка. Според Димитър Костов Управителният съвет трябва да е по-ангажиран с надзора над банковата система. Една от идеите му е след всяка надзорна инспекция на трезор ръководството на БНБ да разглежда изготвения доклад с констатациите. Той предложи и да се завишат изискванията за финансовите отчети на банките, както и правилата за външен одит. По думите му съвсем скоро Международният валутен фонд и Световната банка ще излязат с доклад за състоянието на надзора у нас. Оценките от него също ще послужат за основа на реформите в управлението.

Няма правни основания страната ни да бъде съдена за случилото се с КТБ, каза Нина Стоянова пред комисията. Една от следващите стъпки на централната банка трябва да бъде развиването на централния кредитен регистър. Той е един от най-добрите в Европа, но се предвижда да бъде допълнен с повече данни като такива за лизинги и данни от колекторски агенции, допълни тя.

Гласуването за избор на подуправители ще бъде следващата седмица в пленарна зала.

ЗАЩИТА

Още с представянето си кандидатурите за подуправители на БНБ предизвикаха негативни реакции от страна на някои депутати. Причината беше "приемствеността" под формата на запазване на екипа на Иван Искров. Вчера по време на изслушването Румен Гечев от БСП поиска от Калин Христов да обясни защо е предложил въвеждане на банкова ваканция по време на обсъжданията на кризата с КТБ през лятото на 2014 г. Още преди да отговори на въпросите на Гечев обаче, Христов бе прекъснат от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Петър Чобанов, които заявиха, че по време на въпросните консултации са дискутирани всички възможни варианти. Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов също защити Христов и заяви, че той не е избирал алтернатива, а е дал възможност на участниците в срещите да стигнат до най-правилния вариант.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.