iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


БНБ: Лихвите по кредитите и депозитите ще намаляват

БНБ: Лихвите по кредитите и депозитите ще намаляват 12_1418636449

От Българската народна банка (БНБ)прогнозират, че до края на първото тримесечие на 2015 г. лихвите както по срочните депозити, така и по кредитите ще продължат да намаляват.

Три са основните причини за спада - висока ликвидност на банковата система, висока норма на спестяване на домакинствата, сравнително ниско търсене на кредити и изплащането на депозитите на вложителите във фалиралата КТБ.

Според статистиката на БНБ към края на септември спрямо юни с е наблюдава увеличение на броя на банките, където лихвите по депозитите са в интервала до 3% и между 3 и 4%. Обратно, намалели са кредитните институции, които предлагат доходност на спестените средства в интервалите от 4 до 5% и от 5 до 6%.

От началото на годината растат лихвените проценти при потребителските заеми, но се компенсират от намаление на нелихвените разходи по тях, отчитат от БНБ. Така годишната сума на изхарчените по кредита средства остава същата.

При кредитите за фирми има намаляване на лихвите в левове и стабилизиране на процента в евро. Увеличава се броят на банките, които предлагат ипотечни заеми с лихва до 6%, между 7 и 8% и от 8 до 9% за сметка на банките, които предлагат заеми с цена в интервалите от 6%, до 7% и над 9%.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.