iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


БСК: Не е добре минималната работна заплата да се повиши до 400 лв.

БСК: Не е добре минималната работна заплата да се повиши до 400 лв. 11_1416914496

Много малки и средни фирми може да затворят ако минималната работна заплата се повиши от 340 на 400 лв. от 1 януари. Ще бъдат обезлюдени цели региони.

Това алармира БСК по повод призивите на синдикатите за ръст от 60 лв. на най-ниското месечно възнаграждение. През последните три години минималната заплата е скочила с 50%, докато средната за страната само със 17%, посочват от БСК. Оттам смятат, че подобен ръст в страна с валутен борд е опасен. Според камарата, когато се предлага увеличение на минималното заплащане, трябва да се отчитат регионалните различия.

"Ако средната заплата в София е 1070 лв., то във Видин тя е 564 лв. Въвеждайки 400 лв. минимална заплата, обричаме на фалит малките и средните фирми в този регион и засилваме мобилността на работната ръка към големите градове", коментира председателят на БСК Божидар Данев. Той нарече "икономическа авантюра" желанието на синдикатите и на вицепремиера Ивайло Калфин за по-сериозно увеличение на доходите в условия на срив в цените на горивата в световен мащаб.

Според синдикатите обаче именно заради безпрецедентно продължителната дефлация трябва да се предприемат мерки за увеличение на доходите, за да се стимулира вътрешното потребление. КНСБ предлага държавата вместо да тегли заем за наливане на пари в банковата система, да емитира 3-4.5 млрд. лв. дълг за инвестиции в енергетиката и инфраструктурата.

КНСБ заплаши с протести и стачни действия, ако през 2015 г. не бъде замразена възрастта за пенсиониране на всички работещи, независимо от категорията труд. Според Кодекса за социално осигуряване от 1 януари годините за пенсия и стажът на масовата трета категория труд трябва да се вдигне с 4 месеца. За работещите при тежки условия пък се готви увеличение на възрастта с 6 месеца. "Масово хората твърдят, че не могат да понесат вдигане на възрастта в тези размери. Имаме готовност за протестни действия, ако не се вслушат в исканията им", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той настоява през 2015 г. да се постигне широко съгласие как да се променят условията за пенсиониране през следващите 20-30 г.

В същото време КНСБ се обяви за въвеждане на пенсионна възраст за полицаи и военни. Тя обаче трябва да е диференцирана според рисковете на съответните длъжности в силовите ведомства. "Едно е да си на мисия в Афганистан, друго е да си на бюро в щаба в София", посочи Димитров.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.