iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чужденците у нас ще работят при по-леки условия

Чужденците у нас ще работят при по-леки условия 12_1450164241

Държавата ще съкрати сроковете за издаване на т.нар. сини карти за работа на чужденци у нас, като идеята бе подкрепена от Националния съвет за тристранно сътрудничество, който вчера обсъди законопроект на Министерския съвет за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Бизнесът обаче се обяви против текст в проекта, който задължава българските работодатели да изплащат 3 пъти по-голямо възнаграждение за нает чужденец спрямо средната заплата за последните 12 месеца.

“Работодателските организации бяха против този текст. ЕС допуска дерогация възнаграждението да е 1,2 пъти по-високо, а у нас директно се залага 3 пъти. В крайна сметка последната дума ще има Министерският съвет, но ако тази норма не се промени, текстът ще остане неработещ и вероятно отново ще има само 30-ина издадени сини карти, както е през тази година”, посочи пред “Труд” Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

“Има подкрепа за закона”, обобщи след тристранката вицепремиерът Ивайло Калфин. “Гражданите от трети страни, които работят със сини карти у нас, са 37 души”, посочи Калфин. Той предположи, че този брой ще се увеличи рязко с облекчаване на процедурата за издаване на сини карти.

От синдикатите се чуха и възражения. Чавдар Христов от КНСБ коментира, че улесняването на правилата означава висококвалифицираните работници от България да не могат да бъдат наемани, а да се внасят такива от чужбина.

“Защо не се помисли върху начин висококвалифицираните кадри да остават в България, така че да не се налага внасянето на специалисти от чужбина”, запита той.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.