iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дадоха на компания правото да добива злато в Брезник за 20 години напред

Дадоха на компания правото да добива злато в Брезник за 20 години напред 07_1438178026

Компанията „Трейс Рисорсиз” е получила концесия за добив на злато в Брезник за 20 години напред, като това стана с правителствено решение от 29 юли 2015 г.

Златната руда ще се добива в находището „Милин камък”, което се намира в зеленото сърце на града – парка “Бърдото”. Само за първия седемгодишен период очакваните инвестиции са в размер на 45 000 000 щатски долара.

Компанията обеща 434 работни места, високи заплати и добив, щадящ природата. С приоритет щели да бъдат назначавани хора от Брезнишко. Средната месечна заплата на работниците щяла да бъде 1030 лв. с възможност за допълнителни начисления.

От фирмата обещаха контролирани взривове с минимални количества взрив, така че да не се усещат на повърхността и да не предизвикват сеизмична активност.

Намерението на златодобивната компания раздели Брезник на два враждуващи лагера. Единият беше категорично против добива на злато, а аргументите бяха в полза на запазването чистотата на околната среда. И в момента има хора, които продължават да твърдят, че с добива на злато се слага началото на края на райското кътче Брезник.

Групата, която искаше „Трейс рисорсиз” да започне добив на злато, пък се мотивираше с отварянето на нови работни места в кучешкото време, в което едва се оцелява и че градът ще живне със свежи инвестиции.

Стигна се и до съда, който реши нещата в полза на златодобивната компания.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.