iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Данъчните събраха над 772 млн. лв. просрочени данъци и осигуровки

Данъчните събраха над 772 млн. лв. просрочени данъци и осигуровки 07_1469450876

Териториалната дирекция на НАП София събра над 772 млн. лв. просрочени данъци и осигуровки през първите шест месеца на годината, като сумата е с над 40 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2015 г., съобщиха от Националната агенция по приходите.

Регистриран е ръст от 18,4% на доброволно събраните суми от просрочени задължения спрямо 2015 г. Над 684 млн. лв. са събрани като доброволно изпълнение на закъснелите плащания към дирекцията на НАП София. Принудително събраните суми чрез продажби и запориране на банкови сметки са под 13% от общата стойност на събраните просрочени задължения.

От данъчната агенция отчитат положителна тенденцията все повече задължени лица да плащат доброволно просрочените суми. Когато е изпуснат крайният срок, данъчните започват да звънят по телефона, изпращат имейли или правят срещи с длъжници. Целта е да бъдат избегнати принудителни мерки, съобщават от данъчната агенция.

На 545 предприятия е разрешено да изплащат дължимите суми и лихви на части, след предоставяне на необходимите обезпечения.

По този начин се дава възможност на бизнеса да продължи своята работа и да се запазят работни места, като се гарантират приходите в бюджета заедно с дължимите лихви, допълват от данъчната агенция.

Данъчните в София припомнят, че спрямо лицата, които не спазват сроковете за плащане, ще предприемат действия за принудително събиране на задълженията.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.