iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Даваме 20-30 хил. евро за една стая повече

Даваме 20-30 хил. евро за една стая повече 02_1456127376

Поне 20 000-30 000 евро трябва да сме готови да дадем, ако искаме да сменим апартамента си с по-голям с една стая. Това сочат сметките на брокерите от столичните агенции за недвижими имоти.

Според Константин Пандов от „ЕППИ” делът на покупките на жилище, след като сме продали друго е около 30 на сто, като в последните години той продължава да пада. „Навремето подобни сделки бяха около 80% от всички сключвани на пазара”, уточни брокерът. „Често, когато се продава по-малко жилище, за да се купи по-голямо, не се сменя кварталът, нито дори типът на строителството на апартамента. Тогава разликата е около 20 000 евро. Нерядко подобни сделки стават, когато няколко души наследят голям апартамент, продават го и си купуват други имоти”, обясни той.

Тихомир Цаков от „Аристо” казва, че не повече от една пета от покупките на жилища стават, като част от порите са осигурени и от продажбата на друг имот.

“Продаде ли се двустаен, за да се вземе тристаен, се доплащат най-малко 15 000 евро”, смята той. „Към тази сума обаче трябва да се добавят и разходите за такси по продажбата на единия имот и сделката за придобиването на другия. Отделно още пари ще са нужни и за ремонт или довършване на новото жилище и така харчовете ни може да стигнат до 25 000-30 000 евро”, уточнява Цаков.

Подобна сума смята за нужна при покупка на по-голям апартамент и Добромир Ганев, „Форос”. „Разликата в цената на жилище с една от това с 2 спални зависи от много неща. Ако продаденият имот е бил в малък град, тогава сумата за доплащане ще е много по-голяма. Има много условности. 20 000-30 000 евро ще ни трябват, ако новият апартамент се намира в същия район, където е бил и старият”, уточнява брокерът.

По думите му 25-30% са случаите, когато се продава едно жилище, за да се купи друго.

Делът на тези сделки не е голям, защото сега най-активни на пазара са хората на възраст от 30 до към 45 години, искащи да придобият първия си дом. Ганев смята, че често се продава апартамент, за да се купи друг, когато собствениците му вече са отгледали децата си и искат да вземат нещо по-малко. „Почти същото количество са и случаите, когато младо семейство, живеещо в апартамент с една спалня, иска да се пренесе в по-просторен”, обяснява той.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.