iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават още пари на министерствата за тази година

Дават още пари на министерствата за тази година 10_1445933544

388 млн. лв. ще бъдат раздадени допълнително на министерствата през настоящата година, като с проекта на бюджет за 2016 г. Министерството на финансите предлага и актуализация на бюджета за тази година.

Наред с по-високите приходи от планираното, това се налага основно заради недостига на средства за заплати в редица министерства. През тази година ведомствата трябваше да свият разходите си за заплати с 10%, но повечето не са се справили с тази задача. Във ведомствата, в които има съкращения на персонала, пък са необходими допълнителни средства за изплащане на обезщетения. В резултат предвидените пари за заплати за 2015 г. няма да им достигнат и без актуализация много чиновници няма да могат да получат възнагражденията си. С актуализация на бюджета се предлага да се създаде резерв от 387,8 млн. лв. (0,5% от БВП). От тях най-много допълнителни разходи са предвидени за МВР - до 180 млн. лв. като само 60 млн. лв. от тях са за издръжка на ведомството - 40 млн. лв. от които ще отидат за плащане на дългове към доставчици - на отопление, ток, поддръжка на софтуер и др. Допълнителни средства се дават във връзка със засиления миграционен поток. Общо 80 млн. лв. от общата сума ще бъде за разплащане със служители - има начислени, но неизплатени обезщетения за близо 23 млн. лв., трябва да се покрият разходите за проведени операции, положен извънреден труд и осигуровки.

Министерството на отбраната ще вземе допълнително до 57,2 млн. лв., от които 48 млн. лв. ще се похарчат за персонал (въпреки съкратените близо 400 щатни бройки), а останалите са за издръжка на ведомството. Това са пари, които трябва да бъдат платени на Белгия за доставка на две фрегати, ловец на мини, резервни части и оборудване.
Министерството на правосъдието ще получи допълнително 19,2 млн. лв., въпреки че са съкратени 599 души. Парите са нужни за служителите в затворите и за охрана на магистратите и сградите на съдебната власт.

Министерството на здравеопазването се предвижда да получи 2 млн. лв. Съкратени са 1366 щатни бройки, но въпреки това са нужни още пари. Посочва се, че затварянето на домовете за деца е почнало по-късно от предвиденото и трябва да се платят разходи за обезщетения на освободените служители.

До 3,2 млн. лв. още се предвижда да получи за разходи за персонал Националната служба за охрана (НСО). Причината е, че не могат да се съкратят предвидените служители, защото съставът на службата не е окомплектован, а броят на охраняваните хора и обекти се увеличава.

ЗФ "Земеделие" ще получи 110,8 млн. лв., които са за разходи по поемане на ДДС на общините с одобрени проекти по селската програма и доизплащане на националната помощ за животновъди.
В министерствата на икономиката и енергетиката няма да се увеличават общите разходи, но ще бъде направено преструктуриране, така че разходите им за персонал да се увеличат съответно с 200 хил. и 600 хил. лв.
Наред с увеличените разходи на министерствата, се предлага и актуализация на приходите в републиканския бюджет за 2015 г. Те ще бъдат завишени с 833 млн. лв. до 19,08 млрд. лв. Това става възможно благодарение на предприетите мерки за повишаване на приходите в хазната. В резултат приходите от ДДС се завишават с 348 млн. лв., а от акцизи с 309 млн. лв. Въпреки завишените приходи, се актуализира и очакваният бюджетен дефицит за годината до 3,3% от БВП, на начислена основа, при предварително заложени 3%. На начислена основа обаче бюджетът ще бъде под 3%, посочват от МФ.

Допълнителни разходи през 2015 г.

1. Министерски съвет - до 2 млн. лв. за персонал
2. Министерство на външните работи - до 7 млн. лв., от тях 500 хил. лв. за персонал.
3. Министерство на отбраната - до 57,2 млн. лв., от тях 48 млн. лв. за персонал
4. МВР - до 180 млн., от тях 120 млн. лв. за персонал
5. Министерство на правосъдието - до 19,2 млн. лв.
6. Министерство на здравеопазването - до 2 млн. лв. за персонал
7. Министерство на туризма - до 400 хил. лв. за персонал
8. Министерство на земеделието - до 4 млн. лв. за персонал
9. Министерство на транспорта - до 1,4 млн. лв. за персонал
10. Национална служба за охрана - до 3,2 млн. лв. за персонал
11. Омбудсман - до 100 хил. лв. за персонал
12. Държавен фонд "Земеделие" - до 110,8 млн. лв., от тях 800 хил. лв. за персонал
13. Държавна агенция "Технически операции"
- до 500 хил. лв. за персонал

Изтомчник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.