iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ден на миньора - по 20 лева на миньорска каска за празника

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

По 20 лева за миньорския празник ще получат всички работещи в Мини Открит въгледобив в Перник, съобщи зам. изп. директор на въгледобивното предприятие Огнян Зарев.

Вместо общоградски празник, както се случваше преди години, за Деня на миньора в Перник ще има банкет в ресторанта „Байкал” в градския парк. Премията на миньорите е за куверт, а ако местата не стигнат , който иска да се почепи – ще го стори другаде.

Общо  1100 човека са работещите в Мини Открит въгледобив в момента и заплатите се плащат редовно, твърдят от минното ръководство.

След 1952г. професионалният празник на миньорите по съветски почин и у нас ,както някога в СССР,  се отбелязва в последния почивен ден на август, вместо на празника на св. Иван Рилски, както е било решено през 1903г. (Как е бил създаден миньорския празник и много снимки можеда се видят ТУК!).  Оттогава до преди 2-3 години Денят на миньорите  в Перник беше празник за целия град. Правеше се обикновено в  парка и даже в местността Войниковец над кв. Драгановец.

Някога на този ден на най-добрите миньори са се подарявали сребърни часовници, а в годините на социализма - за рудничарите имаше специални премии, ордени и медали и звания „герой на труда”.

Тази година миньорският празник съвпада със 120-годишния юбилей на първото в страната държавно предприятие - Мини Перник.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.