iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депозитите на домакинствата нарастват

Депозитите на домакинствата нарастват 10_1445768445

Въпреки рекордно ниските лихви, българите продължават да трупат пари на влог. Това сочат данните на БНБ за септември. Депозитите на домакинствата в банките са достигнали 41,078 млрд. лв. към края на миналия месец, като само през септември българите са заделили нови 155 млн. лв.

През август ръстът на влоговете на населението беше близо два пъти по-малък - едва 87 млн. лв.

Депозитите на фирмите също се увеличават със 151 млн. лв. през септември. Така спестяванията на бизнеса вече достигат 16,849 млрд. лв. За сравнение през август фирмите прибавиха към спестяванията си нови 258 млн. лв., което означава, че при тях темпът се забавя.

Леко увеличение се отчита и при депозитите на финансовите предприятия, каквито са застрахователите и пенсионните дружества. Така общо привлечените средства в банковата система достигат 60,941 млрд. лв. към края на септември. Това е с 347 млн. лв. повече спрямо предходния месец.

От централната банка отчитат още, че лихвите по депозитите продължават да падат. Средната доходност по новите срочни влогове за домакинствата през август е била 1,47% за сметките в левове, а по тези в евро - 1,20 на сто. Година по-рано лихвите бяха двойно по-високи. Например по срочните депозити в левове доходността беше 2,72%, а в евро - 2,50%.

Средните лихви по новите влогове на фирмите вече са дори под 1%. За сметките им в левове средната доходност е 0,69%, а в евро - 0,78 на сто. През същия период на миналата година средната лихва за бизнеса в левове и евро е била съответно 1,59% и 1,19%.

Растат новите кредити

Със 198 млн. лв. се увеличават през септември новите кредити за фирми, по данни на БНБ. Преобладаващата част от сумата е под формата на овърдрафт. Общо заемите за бизнеса достигат 30,859 млрд. лв.

Леко увеличение има и при кредитите за домакинствата - с 34 млн. лв. до 18,33 млрд. лв. Положителната тенденция за намаляване на лошите и преструктурираните кредити в банковата система също се запазва. Към септември те са 9,014 млрд. лв., или 23,62% от всички заеми без овърдрафтите. За сравнение през август делът им бе 23,89%.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.