iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депозитите в левове се увеличават

Депозитите в левове се увеличават 06_1435230908

Депозитите в левове надхвърлиха половината от привлечените средства в банките, като се увеличават и влоговете във валути, различни от еврото. Това сочи анализ на БНБ към края на 2014 г.

Данните показват, че 50,9% от парите са в левове, а 7 на сто са във валути, различни от еврото. Останалата част - 42,1%, са в единната валута. За сравнение към края на 2013 г. привлечените средства в левове са били 49,7%, в евро 43,6 на сто, а в други валути 6,7%.

Общо в банките към края на миналата година са привлечени 73,5 млрд. лв. - депозити на граждани и на фирми, както и средствата от други кредитни институции.
Тенденцията за увеличаване на средствата в левове за сметка на тези в евро е от 3-4 години, коментира Тихомир Тошев, изп. директор на Кредит център. Причината е, че лихвите по депозитите в националната валута са малко по-високи от тези в евро. Затова гражданите и фирмите предпочитат да държат парите си в левове. Според Тошев лекото нарастване на дела на привлечените средства в долари се обяснява с факта, че много българи, които работят в държави извън ЕС, предпочитат да държат парите си в американската валута.

Данните на БНБ показват, че има подобна тенденция и при отпуснатите кредити. Делът на отпуснатите заеми във валути, различни от левове и евро, вече е 6,2% спрямо 4,8 на сто в края на 2013 г. Според Тошев увеличението се дължи на нарасналата активност на предприятията, които работят на доларови пазари.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.