iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутатите приеха вчера бюджета за 2015 г.

Депутатите приеха вчера бюджета за 2015 г. 12_1418119843

Бюджетът за 2015 г. беше приет със 130 гласа "за" и 82 "против" вчера. В подкрепа на проекта на кабинета гласуваха ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и един независим депутат, а против бяха БСП, ДПС, БДЦ и "Атака".

Според подкрепящите бюджета той е единственият възможен изход. В същото време представители на всички партии в парламента го определиха като "недобър".

Дори от ГЕРБ признаха, че бюджетът е инструмент за поправка на проблемите от настоящата година. "Неизпълнението на приходите за 2014 г. е 1 милиард лева", заяви шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Тя припомни за спрените еврофондове, както и кризата около КТБ. Стоянова обяви бюджета за "възможния" и заяви, че задачата му е да спре падането надолу.

Според финансовия министър Владислав Горанов и прогнозите за икономическото развитие в световен мащаб са неблагоприятни. "Бюджет 2015 е първата стъпка за изготвяне на стабилен и реалистичен бюджет", допълни той. Финансовата рамка залага дефицит от 3%, както и поемане на нов дълг от 8.1 млрд. лв. Държавните сметки предвиждат икономически растеж от едва 0.8%. Очаква се нивото на безработицата през 2015 г. да се понижи слабо до 11.7%.

"Бюджет 2015 прилича на бюджетите на Дянков, но кутията за пицата, която ни се предлага, днес има двойно дъно", заяви депутатът от ДПС Алиосман Имамов. България и през следващата година ще продължава да бъде най-стабилният бедняк в ЕС, без никакви надежди и експертизи за подобряване на стандарта на живот, заключи той. "Ако правим аналог с постната пица на Дянков, то сега вие предлагате "Пица динамит с 4 фитила", допълни го Ферихан Ахмедова от ДПС. "В новата история на България няма такъв колосален нов дълг", заяви Румен Гечев от БСП.

Заложеният минимален растеж също стана обект на критики. Според Гечев прогнозата за ръст от 0.8% е стряскаща. "Поради каква причина залагате на икономика, която е обратна на Европейския съюз? - запита Гечев. - Ще санираме панелки. От саниране на панелки ли ще имаме икономически растеж?", допълни той. Ниският растеж е предвиден, за да може Министерският съвет да разпределя допълнителните средства по свое усмотрение, коментира Корнелия Нинова от БСП. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров атакува запазването на плоския данък и увеличението на пенсионната възраст. "При лошия Орешарски тя беше замразена", коментира Сидеров.

"Този бюджет, който ще гласуваме, не е добър, той ще донесе малко икономии - заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. - Основният му проблем е, че с почти нищо не се различава от бюджетите, които гласуваше БСП. Много е малка стъпката в него и съответно страда от всички пороци, които до момента сме наблюдавали", добави той. "3 милиарда лева е цената на няколкогодишна безстопанственост, в най-добрия случай престъпна небрежност, ако не съучастие, на финансовото разузнаване към ДАНС, на надзора на БНБ", коментира Кънев и посочи, че много повече от разрешения бюджетен дефицит за 2015 година е това, което ще платим, за да "покрием кражбите на едни и безразличието на други". На същото мнение беше и Емил Димитров от Патриотичния фронт. "Бюджетът е лош, рестриктивен, но няма друго какво да се направи", заяви той.

СОЦИАЛНИ СМЕТКИ

Чухме много гръмки оценки, че бюджетът е много социален, коментира Корнелия Нинова, но изтъкна, че 14 социални плащания, сред които размерът на помощите за деца, обезщетението за дете от 1 до 2 години, помощта за първокласници, еднократната помощ при бременност и раждане, са замразени. Увеличава се само минималната работна заплата, заяви Нинова. С предлагания бюджет българите ще обедняват допълнително догодина, допълни тя.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.