iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


До 15 май магистрала "Люлин" законна, не като отсечката до Долна Диканя

Регионалният министър Росен Плевнелиев

В договора за магистрала "Люлин" е посочен срокът 15 май и този срок ще бъде спазен. След това трябва да бъде извършена процедурата по приемане, каза  днес регионалният министър Росен Плевнелиев пред БНТ.

 В студиото на сутрешния блок „Денят започва" министър Плевнелиев отново подчерта, че подписаният договор с изпълнителя на магистралата е силен, с ясни срокове и неустойки.

Това, което е по-важно, е и трябва да е много ясно дали магистралата е сигурна, дали тя трябва да бъде пусната в експлоатация и дали това ще бъде първата българска магистрала, пусната в експлоатация законно, с всички подписи, с всички документи, подчерта строителният министър.

За  пореден път той припомни, че не бива да става като случая с отсечката от от Драгичево до Долна Диканя. „ Този участък е пуснат временно като четирилентов път и от три години няма абсолютно никакво разрешение и е тотално незаконен”, каза министър Плевнелиев.

 "Пускането на Автомагистрала „Люлин” зависи от подписите на много експерти и хора от държавната администрация по веригата и до 15 май този процес трябва да приключи. Ако те си сложат подписите и кажат - да, законна е и може да се движат хората по нея, и няма опасност  и риск, магистралата ще тръгне", каза още министърът..

 Строителството на 19-километровия аутобан „Люлин“ започна през 2007 година, като той се финансира със средства от програма ИСПА. Цената й е 185 млн. евро, а изпълнител на проекта е турската фирма „Мапа Дженгиз“. Магистралата от околовръстния път на София до пътен възел „Даскалово“ при Перник ще свързва столицата с бъдещата магистрала „Струма“, и трябва да бъде готова до 15 май тази година.

По едното платно на „Люлин“ - от Перник към София, трябваше да започнат да се движат автомобили още на 15 март, но поради лошите атмосферни условия тази идея не се реализира.

 

Какво каза за Автомагистрала „Люлин” Росен Плевнелиев по БНТ:

 Водещ: За магистралите да поговорим. "Люлин" последно кога ще я пускате? Трябваше на 15 март, сега сме 18-и април. Появиха се някакви проблеми с...

Р. Плевнелиев: Нека да разсея едно много важно... така, един много важен факт, защото едно е доброто желание на премиера и на мене нещата да се отворят колкото може по-скоро, друго е самият договор. Договорът е ясен, категоричен и той винаги е казвал, че пускът на магистралата е 15 май, така че ние считаме, че договорът ще бъде спазен. Деветдесет и осем процента от магистралата са изпълнени и аз дълбоко се надявам, че всички видове работи качествено и в срок към 15 май трябва да приключат, трябва да има и приемане на всичко това, което е извършено, от компетентните държавни институции.

Водеща: Защо обаче не се случиха добрите ви намерения по-рано да пуснете магистралата? Какви са причините?

Р. Плевнелиев: Те зависеха от няколко неща. Едното е... Те зависеха от това да адресираме и да сме сто процента сигурни в темата със сигурността на преминаващите. А там има свлачище, което се появи, което се решава в момента. Там има един огромен скат от около 150 м височина, който допълнително трябва да се осигури и, разбира се, работата по самите тунели, където ние искаме да... не искаме да компрометираме качеството на изпълнението. Притеснява ме, че след това изпълнителят може пък да излезе от отговорност, а ние имаме силен договор, с много ясни гаранционни срокове и много ясни неустойки. Така че предпочетохме да ги оставим, за да не се обясняваме после кой и защо и как е пуснал колите, да си свършат работата, да си приемем нещата, да си сложат всички компетентни по веригата подписите и ще тръгне и самият пътникопоток.

Водеща: Всъщност кажете моля ви съвсем ясно крие ли автомагистрала "Люлин" опасност за сигурността на гражданите, както твърди прокуратурата?

Р. Плевнелиев: Това... Прокуратурата по-скоро се фокусира, и тя от 2008 г. работи постоянно по темата магистрала "Люлин", върху темата с цените и с това дали има завишени количества, цени по магистралата и, разбира се, ние ги подпомагаме максимално в тяхната дейност. Но това, което е по-важно, е и трябва да е много ясно дали магистралата е сигурна, дали тя трябва да бъде пусната в експлоатация и дали това ще бъде първата българска магистрала, пусната в експлоатация законно, с всички подписи, с всички документи, а не, както точно там, където свършва, от Драгичево до Долна диканя, този участък е пуснат временно като четирилентов път и от три години няма абсолютно никакво разрешение и е тотално незаконен. Това зависи от подписите на много експерти и хора от държавната администрация по веригата и до 15 май този процес трябва да приключи. Ако те си сложат подписите и кажат - да, законна е и може да се движат хората по нея, и няма опасност за техните, риск... здраве, магистралата ще тръгне. Ако те не си сложат подписите, няма да тръгне, докато не се изчистят всички проблеми. Аз съм убеден, че на 15 май ще имаме успешен финал по договор и в срок.

Водеща: А колкото до съдебното производство, което се води, вие в качеството си на министър викан ли сте да дадете някаква информация, някакво обяснение?

Р. Плевнелиев: Аз оказвам абсолютно пълно съдействие на всички държавни органи по темата с магистрала "Люлин", екипа, ДНСК, агенция "Пътна инфраструктура", която обаче трябва да е ясно, че тя си носи отговорността. Вижте, аз съм един голям борец за това в България най-после да се случи това, което се случи във всички останали европейски държави - министрите и министерствата не се занимават с изпълнение на строителството на магистрали. Министрите са за това, за да приоритизират, за да осигуряват тези приоритети с финанси и с решения на Министерския съвет, а хилядите експерти в тази администрация, над 60 000 човека, са за това, за да могат да правят поръчките, за да могат да контролират изпълнението и в крайна сметка да носят отговорност за това.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.