iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Държавата ни върви към фалит

Държавата ни върви към фалит 02_1424780407

В държавата има само 547 млн. лв., които може да се харчат, заяви финансовият министър Владислав Горанов на заседанието на тристранката вчера.

Той уточни, че към 19 февруари фискалният резерв е бил 5,2 млрд. лв. “Ако извадим 2,4 млрд. лв. от Сребърния фонд, 1,4 млрд. лв. от ядрените фондове и 800 млн. лв. депозит в Първа инвестиционна бан­ка, ще се окаже, че правителството разполага с 547 млн. лв.”, поясни Горанов.

Той добави, че до края на май България трябва да изплати 1,5 млрд. евро по мостовия заем, който беше взет в края на 2014 година, за да се осигурят достатъчно средства за фонда за гарантиране на влоговете в банките след кризата с КТБ. “Който предлага да не теглим дълг, да каже Сребърния фонд ли да възстановим или резервите на централната банка, или каквото иска като

идея, за да си погасим дълговете

които ние сме поели на някого друг”, настоя Горанов. Финансист №1 присъства на заседанието на тристранката заради желанието на работодателите да обсъдят предложението за заема от 16 млрд. лв., което се очаква НС да гласува утре. Според Горанов обаче нямало процедура, която да изисква темата да се дискутира със социалните партньори. “Ако въведем практика да обсъждаме тук всичко, което ви хрумне

ще берете ядове самите вие

предупреди финансовият министър работодателите и синдикатите.

“Ние сме представители на активното население, което създава БВП и ще плаща заема”, заяви от своя страна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

В отговор Горанов изброи част от дружествата, които членуват в АИКБ, и попита какъв дял от БВП произвеждат точно тези фирми.

От работодателската организация обявиха още, че са против дефицитът за 3 години да бъде близо 6,5 млрд. лв. Министърът пък призна, че е склонен

разходите да бъдат намалени с 2 млрд. лв.

и по този начин да бъде избегната една част от дефицита. “Склонен съм да няма такъв дефицит, защото наистина не бива да продължаваме да задлъжняваме с тези темпове”, отбеляза той. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев декларира на свой ред, че представляваната от него организация ще подкрепи искания на кабинета “Борисов” заем от 16 млрд. лв. “Явно държавата има нужда от стабилност през следващите години”, коментира Домусчиев.

Тристранката скочи срещу идеите на Москов

Социалните партньори скочиха срещу част от реформите на здравния министър Петър Москов. В законопроекта си за здравното осигуряване МЗ предлага увеличение с двама души на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК. Така представителите на държавата ще бъдат 6-има, а на синдикатите, работодателите и пациентските организации ще останат 5-има. Социалните партньори са категорични, че ако промените се приемат, това ще доведе до одържавяване на здравната каса. “Държавата ще управлява касата, а ние ставаме украса. Ще си изказваме мнението, но то няма да бъде зачетено”, възмути се представителят на КНСБ в надзора Иван Кокалов. Според президента на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов квотите трябва да бъдат изравнени, а ролята на пациентските организации променена. “Те трябва да имат контролираща функция, а не да решават как ще се разпределят парите”, заяви Манолов.

Великденски добавки само за бедните пенсионери

“Най-вероятно няма да получат всички пенсионери, ще се отчита размерът на пенсията. Все още се обмисля какъв да бъде подоходният критерий за подпомагане на най-бедните възрастни хора”, обясни финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на тристранката вчера. За последно възрастните получиха празнични бонуси за Коледа. Тогава половината пенсионери със суми под линията на бедност 286 лв. взеха по 40 лв. За тази цел правителството задели 50 млн. лв. В неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че великденски добавки ще има благодарение на доброто изпълнение на приходите през първите два месеца на годината. Най-съ­ществено увеличение на приходите си са реализирали митниците и данъчните. “За първи път след 2008 година януари месец 2015 е на излишък”, припомни вчера и Горанов.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.