iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Държавата се отървава от пътища, които минават през населените места

Държавата се отървава от пътища, които минават през населените места 12_1418288598

Държавата вероятно ще се отърве от изграждането и поддръжката на 3886 км републикански пътища, които преминават през населени места. Досега тези пътища бяха грижа единствено на пътната агенция.

Вчера обаче депутатите приеха на първо четене промени в закона за пътищата, с които отговорността вече ще се споделя и от общините. Според промените строежът и стопанисването на тези шосета ще се осъществява "по взаимна договореност съвместно между Агенция "Пътна инфраструктура" и общините". Как точно ще се договарят двете страни при хроничната липса на пари и какво ще става, ако кметът откаже да поеме отговорност, ще бъде разписано тепърва в правилник. Вносителите от ГЕРБ директно признават, че един от мотивите им е липсата на пари в АПИ.

Промяната предизвика гнева на депутатите от БСП и АБВ. Мая Манолова (БСП) обвини премиера, че е излъгал кметовете. "Нито един кмет от района на Кюстендил не подкрепя тези промени", заяви Манолова. Найден Зеленогорски от Реформаторския блок призна, че сдружението на общините има възражения. "Най-важното е да се избегне опасността от това държавата да прехвърли отговорност на общините, без да ги обезпечи финансово", каза Зеленогорски и призова "без да се разпалваме, да направим поправките за второ четене". Бившата кметица на Смолян Дора Янкова обясни, че допълнителният финансов товар ще е непосилен за общините.

Другата спорна промяна, одобрена вчера, е окончателното одобрение на промените в Закона за държавната собственост, с които трябва да се ускорят отчужденията при изграждането на важни пътни обекти, както и изпълнението на други инфраструктурни проекти от национално значение. Проблемът обаче е, че с новите текстове отново се въвежда т.нар. предварително изпълнение и строителство, без да е приключила отчуждителната процедура, което беше отменено от Конституционния съд. "С така написаните формулировки не можем да избягаме от мотивите на КС в предишното решение, с което той обяви подобни текстове за противоконституционни", опита се да убеди мнозинството Филип Попов от БСП. Александър Ненков от ГЕРБ обаче възрази: "Като стигнем до КС, ще видим мотивите му."

От Патриотичния фронт също не подкрепиха промените и заявиха, че според трактовката законът защитава инвеститора, а не частния собственик.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Януари-2018

25-Януари-2017

26-Януари-2016

26-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com