iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Държавата ще изкупува частни гори до 20 дка

Държавата ще изкупува частни гори до 20 дка 03_1426063650

Държавата ще купува частни гори до 20 дка, за да спре бракониерската сеч, като другата цел е така да се уедрят държавните масиви, които на доста места са разпокъсани от малки частни парцели.

Тази възможност ще бъде регламентирана с промени в Закона за горите. Това съобщиха представители на агроминистерството и на Изпълнителната агенция по горите на кръгла маса днес.

„Малко парче гора трудно се стопанисва, имаме над 2 млн. такива парцела с над 1,5 млн. собственици, някои парцели са под декар. За да комасираме горите, собствениците, които желаят да ги продадат на пазарни цени, ще могат да кандидатстват пред държавните горски стопанства по места”, заяви аграрният зам.-министър Георги Костов.

Изкупуването на гори ще става след изрично заявление от собствениците и ще се заплаща от Фонда за инвестиции в горите, в който са натрупани над 40 млн. лв. Пазарните цени на горските имоти варират от 200-300 лв. до няколко хиляди лева на декар в зависимост от конкретното състояние на съответната гора, добавиха от Агенцията по горите.

Друг вариант за малките частни парцели е техните собственици да могат да сключват договори с държавните или общинските горски стопанства, които да им стопанисват имотите срещу рента. При незаконна сеч отговорникът за стопанисване на горите ще обезщетява собствениците, допълни Георги Костов.

„Имаме данни, че над 80% от констатираните незаконни практики са в недържавните гори, особено в частни малки парцели”, посочи още той.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

05-Декември-2015

06-Декември-2014

05-Декември-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com