iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дянков дава съвети на Гърция

Дянков дава съвети на Гърция 05_1432282649

Бившият вицепремиер и финансов министър на България Симеон Дянков предложи шест съвета на Гърция. Те са за това как страната да се пребори с корупцията.

Това се случи при участието му на 19 май в спешната икономическа среща на върха в Атина.

Изказването му бе поместено на интернет страницата на института "Петерсън", където Дянков е сътрудник. Ето го и него:

Като се опирам на опита ми, докато бях част от правителството на България, предложих шест начина, по които Гърция може да намали корупцията. Тези насоки са универсални и могат да се приложат към всяка икономика.

1. Да намали разпределителната роля на държавата. В момента гръцкото правителството разпределя 47 на сто от брутния вътрешен продукт, докато в България това се случва с 34 на сто от БВП.

2. Да се създаде електронен регистър за всички обществени поръчки, в който да се вписват и тези, които са ги спечелили, както и условията, при които е станало това. Голяма част от корупцията както на национално, така и на равнище общини се появява, когато се фаворизират компании при спечелването на такива търгове. Ние се опитахме да направим това в България, но се провалихме заради силно лобиране от заинтересувани групи.

3. Да се държат публични срещите, провеждани всеки ден, на висшите държавни служители и политически фигури. Скорошно медийно проучване в България разкри, че в разгара на банковата криза през миналата година представители както на банковия, така и на финансовия регулатор са имали неколкократни срещи с частен банкер, виновен за кризата.

4. Да се въведат годишни публични одити на общините и държавните компании. Голяма част от корупцията в страни като България и Гърция се случва чрез държавни компании или на общинско равнище. Друго медийно разследване за кметове с по няколко мандата в България разкри, че те притежават активи, които далеч надхвърлят доходите им.

5. Да се въведе задължителен период, в който да е забранено на висши правителствени служители и политици да работят в частния сектор или в регулаторни органи. Независимостта на регулаторите като централната банка ще са силно компрометирани, ако начело на тях бъде поставен политик. Това се случи в България два пъти за последните 20 години, което доведе до две банкови кризи.

6. Да се затегне контролът върху разкриването на доходите и имуществото на политиците както по време на техния мандат, така и след това. Декларирането трябва да обхваща също техните семейства. Трябва да се създадат извънсъдебни институции, които да анализират тези декларации и да разследват несъответствията в тях. През 2014 г. например подобна институция в България разкри, че заместник-председателят на Народното събрание е натрупал имущество, което надхвърля 15 пъти неговите доходи. Банковата сметка на сина му е използвана, за да се прехвърлят част от тези суми в чужбина.

Гърция може да въведе по-голямата част от тези мерки бързо и при ниски разходи.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.