iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ЕС дава пари за отглеждането на тикви и елда

ЕС дава пари за отглеждането на тикви и елда 09_1443515896

Пари от ЕС ще се дават за отглеждане на тикви и елда, като комитетът за наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. включи отглеждането на медоносни растения за осигуряване на паша на пчелите в мярката "Агроекология и климат".

В списъка с допустими за подпомагане растения са елда, нахут, рапица, слънчоглед, памук, синап, кориандър, босилек, анасон, невен, чубрица, диня, пъпеш, краставица, тиква и др. Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев е категоричен, че така ще се осигури запазване на биоразнообразието и ще се подпомогне пчеларският сектор. По мярката могат да кандидатстват физически и юридически лица със сключен договор с пчелар с минимум 20 пчелни семейства. С цел осигуряване на ефективна паша, разстоянието от пчелините до площите, на които ще се извършва паша, трябва да е до 1 км. Подпомагането е в размер на 143 евро на хектар обработваема площ. "Амбицията ни е новата мярка да започне да се прилага от следващата кампания за директни плащания през 2016 г.", каза зам.-министър Грудев.

Същевременно МЗХ публикува проекта на наредба за изменение на правилата за прилагане на мярка 214 "Агроекологични плащания" на ПРСР 2007-2013. Основните изменения са свързани с прилагането на направление "Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите". Поставят се нови срокове за взимане на проби от почвите, както и нови правила за размера на площите, от които трябва да се вземат проби. Въвеждат се нови минимални изисквания към минералните торове и продуктите за растителна защита.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.