iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Еврото се срина

Еврото се срина 01_1422085521

Вчера курсът на еврото вчера падна под 1,13 долара за първи път от 2003 г. или от 12 години насам. Причина беше обявената програма за количествено облекчаване (QE) на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В международната търговия на извънборсовия валутен пазар Forex курсът на еврото

се понижи с 0,8 процента до 1,128 долара

Еврото върви към шесто поредно седмично понижение спрямо долара преди изборите в Гърция този уикенд, които могат да доведат на власт партията, която е против икономиите и ограниченията. Изборите ще решат дали най-задлъжнялата страна в Европа ще се придържа към програмата за икономии, която пък подсигурява финансирането на страната от кредитори като Германия. Алексис Ципрас, който оглавява опозиционната крайнолява партия СИРИЗА, обеща да отмени бюджетните ограничения. Еврото поевтиня спрямо почти всички от 16-те най-търгувани валути, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви вчера, че централната банка ще изкупува облигации на стойност 60 млрд.

Австралийският долар поевтиня под 80 щатски цента за първи път от 2009 г., след като Европейската централна банка обяви мащабно изкупуване на облигации, а Дания понижи лихвите си до рекордно ниско ниво, което засили спекулациите, че Австралийската централна банка също ще свали лихвите, съобщи Profit.bg.

Единната валута върви към понижение от 1,9% за седмицата и

загуба от 9% от 12 декември насам

Европейската валута се търгуваше на ниво от 134,53 спрямо йената, в сравнение със 134,67 преди това. Доларът се обменяше срещу 118,57 йени, в сравнение със 118,49 йени преди това.

Канадската централна банка понижи основната си лихва с четвърт процентен пункт в сряда. Следващата среща на Федералния резерв е на 28 януари. Понижението на австралийския долар под 80 щатски цента бе първото от 2009 г. насам.

Новозеландският долар остана почти без промяна на ниво от 75,02 цента. Индекс, следящ представянето на долара, се доближи до най-високото си ниво от 2004 г. - на фона на перспективите, че щатската икономика ще се представя по-добре от европейската и японската, което ще позволи на Федералния резерв на САЩ да стане първата централна банка сред водещите икономики, която ще вдигне лихвите през тази година.

Щатският долар е поскъпнал с 13,35% спрямо българския лев за 2014 г. В последните 2 дни той мина границата от 1,70 лв., което не се е случвало от 29 септември 2003 г.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.