iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фирмените отчети в данъчното само на кирилица

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Справките, декларации и дневниците, които регистрираните по ДДС компании подават в НАП всеки месец
трябва да са попълнени със символи на кирилица съобразно кодовата таблица Windows 1251 с код от 20 до FF включително. Това гласят промени в Правилника за прилагане на закона за данъка върху добавената
стойност, които влизат в сила от началото на март. Февруарските ДДС декларации и дневници ще се подават до 14 март 2012 г. по стария начин – без контрол на символите. Мартенските ДДС документи, чийто срок е до 14 април обаче ще се подават по новия начин, като компютърната система на НАП ще отказва приемането
на декларации и дневници, които не са  попълнени в съответствие с кодовата таблица.

НАП ще информира персонално всяко регистрирано по ДДС лице, както и разработчиците на счетоводен софтуер в страната за промяната. До края на март приходната агенция пуска на сайта си и безплатен програмен продукт за обработка на ДДС и VIES документи под Windows, който ще следи автоматично и за символите в текстовите полета.

Допълнителна информация за новите изисквания  може да се получи на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700.

 Нова декларация за платени доходи, за
които е приложена СИДДО

Формулярът се подава до 31 март на
следващата година, за 2012 г. – срокът е 2 април

До 2 април 2012 г. всички[1], които през 2011 г. са изплатили или начислили доходи на чуждестранни лица (до 500 000 лв. годишно), за които е приложена сключена спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО), подават декларация пред НАП. Формулярът се попълва и представя от платеца на доходите, който е задължен да удържа и внася данък при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане и  окончателния данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Такива доходи са например дивиденти и ликвидационни дялове, лихви, доходи от наем на движимо и недвижимо имущество, авторски и лицензионни възнаграждения, възнаграждения по договори за франчайз и факторинг, възнаграждения за управление или контрол на българско юридическо лице, обезщетения за пропуснати ползи и неустойки, стипендии за обучение в страната и чужбина и др.  

Новата декларация се подава за всяка календарна година до 31 март на следващата година в териториалната структура на НАП, където е регистриран или подлежи на регистрация платецът на дохода. Формулярът
може да бъде изпратен и по пощата с обратна разписка. Образец на декларацията е качен в интернет страницата на НАП www.nap.bg. Санкцията за неподадена в срок на декларацията е в размер от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 10 000 лв.

За 2012 г. срокът изтича на 2 април, тъй като 31 март
е почивен ден.

Повече информация и
консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите
на телефон 0700 18 700 на цената на
градски разговор от цялата страна.   

 

 

 




[1] Местни юридически лица, чуждестранни лица,
осъществяващи дейност в България чрез място на стопанска дейност, еднолични
търговци и самоосигурявщи се лица

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.