iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фирмите не могат да намерят нужните им служители, въпреки безработицата

Фирмите не могат да намерят нужните им служители, въпреки безработицата 02_1455605375

Всяка втора фирма не може да намери нужните служители, като въпреки безработицата работодателите трудно откриват подходящите кадри, показва последният преглед на Европейската комисия за заетостта и социалната политика.

40% от компаниите в Европа са затруднени в намирането на подходящите служители. Данните са категорични - малко са страните, в които такъв проблем няма.

Само в Испания, Кипър, Гърция и Хърватия под 25% от компаниите изпитват трудности да открият желаните специалисти. А най-тежка е ситуацията в балтийските държави - в Естония например почти 70% от фирмите удрят на камък. "В последните години определено има разминаване между това, което бизнесът търси и това, което постъпва като кандидатури", потвърди пред Нова телевизия Димитринка Гринко - управител на компания.

Пътят до желаната работа за Искра също се оказва дълъг. Намирането на работа в този кол център й отнело месеци. "Много време ми отнеме, тъй като моите изисквания и качества, които притежавам, не всяка компания ми ги предлагаше", каза тя.

Проблемът е още по-голям за бизнеса Откриването на точния кадър се оказва спирачка в развитието на повече от половината фирми у нас. "Хората основно се разминават в очакванията си, в изискванията, на които трябва да отговарят - има в младите хора изградено едно усещане, че развитието трябва да стане много светкавично и като позиция, и като заплащане. Което не е така на практика", обясни Гринко.

"Проблемът тръгва от развитието на технологиите - и много трудно може да се догони дигиталната ера - както от служителите, така и от работодателите", заяви Надя Василева - изпълнителен директор на компания за подбор на персонал. Затова и Брюксел съветва правителствата да насърчават предприемачеството и иновациите. Както и бързото въвличане на работници от други държави в чужди пазари на труда.

В момента едва 4% от гражданите на ЕС живеят в друга държава от общността.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.