iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Главният прокурор предлага големи глоби за нарушителите по пътищата

Главният прокурор предлага големи глоби за нарушителите по пътищата 06_1435218514

При тежки нарушения на правилата на движение по пътищата временно да се спират от движение автомобили, управлявани от провинилите се шофьори и да се свалят регистрационните им табели. Това предлага главния прокурор, както и застраховката "Гражданска отговорност" да е за всеки водач, а не на автомобил. И шофьорите с повече нарушения да плащат по-скъпа застраховка.

Това предложи главният прокурор Сотир Цацаров вчера. Той изложи своите идеи пред парламентарната комисия по транспорт на дискусия за повишаване на безопасността по пътищата. На нея бяха и министрите Румяна Бъчварова, Ивайло Московски и Лиляна Павлова. Присъстваха и шефовете на Пътна полиция, на ДАИ, на пътната агенция, както и целият спектър неправителствени организации, занимаващи се с темата. Председателят на парламентарната транспортната комисия Гроздан Караджов обяви, че ще бъде създадена работна група, която в кратки срокове да изработи нужните законови промени.

Главният прокурор лансира и супербърза процедура срещу пияните шофьори и дори провокира дебат дали не трябва те да се арестуват, както е било преди години. Става дума за отменен текст в Закона за движение по пътищата, според който, ако водач бъде хванат с алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила, той е бил отвеждан в поделенията на МВР. Там му е отнемана книжката, а след това е изкарвал и до 15 денонощия в ареста. Цацаров обяви, че самият той като съдия е издавал такива бързи присъди. Процедурата съществува и сега по Указа за дребно хулиганство и по Закона за спортното хулиганство. По тях нарушител може веднага да бъде осъден и да лежи няколко денонощия в ареста.

Шефовете на Пътната полиция предложиха да се въведе системата на фишовете за повечето пътни нарушения, за да може да се ускори процедурата по наказване и плащане. Според тях актовете и наказателните постановления трябва да останат само за нарушенията, за които се предвижда отнемане на книжките. Такива са употребата на алкохол, причиняване на тежки травми при катастрофи, управление на автомобила с над 50 км в час повече от позволеното.

От Пътната полиция поискаха и промяна във връчването на постановленията, защото сега това става много бавно и изисква огромен ресурс - районните инспектори ходят по няколко пъти да търсят нарушителите. Предлага се да се определи срок, в който нарушителите да се явяват, и ако не сторят това, книжата да се считат връчени. Тази идея бе подкрепена и от главния прокурор. Според Цацаров сега за всеки нарушител било ясно, че е почти безнаказан. "Първо се съставя акт, после той се обжалва, после идва наказателно постановление, после МВР започва да търси човека, за да го връчи, след дълги усилия накрая успява, после следва обжалване пред съд, след това, ако бъде потвърден, отива за изпълнение в НАП, откъдето също започват да издирват лицето", обясни главният прокурор. Същата е ситуацията и със съдебните процеси по пътните дела - първо се налага пробация, при второто нарушение - условна присъда, и едва при шестото нарушение и присъда може и да се стигне до някакво по-тежко наказание.

По време на форума бяха изнесени притеснителни данни. Стана ясно, че през 2014 г. са установени с 500 000 нарушения по-малко от предишни години, което означавало и занижен контрол. Немалка част от 20-те хиляди километра републиканска пътна мрежа не е одитирана за пътна безопасност - това е сторено само за новите пътища. По общинските пътища положението било направо трагично. Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че въпреки това според статистиката на МВР е малък процентът произшествия заради лоши пътища. "Там, където хората знаят, че има дупки, карат внимателно", твърди тя. Павлова лансира идеята всеки, който причини повреда на мантинела, да плаща слагането на нова.

Транспортният министър Ивайло Московски извади старото предложение тежките камиони да се качат на влакове. Депутати отново напомниха идеята да се отнемат книжки при систематични нарушения. Сега поне 937 души карат, макар да имат установени поне 5 нарушения, но без наложени наказания.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.