iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Голи обещания доведоха до одобряване на новия дълг

Голи обещания доведоха до одобряване на новия дълг 02_1424939852

Приеха тригодишната програма на кабинета за поемане на 16 милиарда лева външен дълг, която получи подкрепата на парламента с цената на процедурни трикове и дадени в последния момент голи обещания. С тях се оправдава преобръщането на позицията на АБВ и ДПС.

Решаващ за подкрепата се оказа устният ангажимент, поет от финансовия министър Владислав Горанов, бъдещите външни заеми да са с поне 2 млрд. лева по-малко от планираното. По-ниският дълг не залегна в нито един документ, но успя да промени мнението на АБВ и ДПС.

Така със 159 гласа "за" до 2017 г. България получи право да емитира на международните пазари до 16 млрд. лв. дълг, като ще си партнира с 4 банки -дилъри на облигациите - "Глобъл Маркетс Лимитид", Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, "Сосиете Женерал" и Уникредит Банк. Против ратификацията бяха само депутатите от БСП и "Атака", а от Патриотичния фронт се въздържаха. От самото начало ГЕРБ и РБ горещо защитаваха идеите на Горанов. По предложение на ГЕРБ договорът бе гласуван и на второ четене още вчера. БСП обяви, че очаква вето от президента и че ще сезира Конституционния съд за начина, по който бе гласуван договорът.

Дебатите за поемането на нов външен дълг се проточиха две седмици. Първоначално и опозицията, и партньорите на ГЕРБ в кабинета от АБВ и Патриотичния фронт отказаха да подкрепят предложението на Министерството на финансите (МФ). От АБВ считаха, че сметките на финансовото министерство за дълга са надписани с около 3 млрд. лв., и имаха резерви както срещу предвиденото финансиране на падежи по стари дългове в размер на 12 млрд. лв. - заради включени в тях вече платени суми, така и срещу заложеното финансиране на бъдещи дефицити за 2016 и 2017 г. - 4 млрд. лв. Сходни аргументи - за липса на достатъчно информация и скрити резерви в сметките на МФ, изрази и ДПС, което във вторник обяви категорично, че няма да подкрепи програмата.

Още в началото на вчерашното заседание обаче ДПС даде знак, че е склонно да промени позицията си след допълнителни консултации с финансовото министерство. За отлагане на точката и нов кръг консултации настоя при откриване на дебатите лидерът на ДПС Лютви Местан. Той изтъкна, че е недопустимо оценките за предстоящи падежи да се разминават в пъти.

До отлагане на гласуването не се стигна, но финансовият министър Владислав Горанов реши да компенсира липсата на информация с близо 45-минутна реч. В нея той не обясни на какво се дължат разминаванията в оценките за размера на дълга, но подробно разясни как хазната не може да си позволи да плаща заемите само със средствата от фискалния резерв. "Проявяваме странна шизофрения, когато говорим за дефицит. Хем искаме да има дефицит, хем дългът да не расте", коментира той и изрази готовност при съгласие в парламента да предлага в бъдеще балансирани бюджети. Горанов за пореден път изтъкна, че 12 млрд. лв. от новия дълг са вече изхарчени - за покриване на падежи, и поне по тях трябва да има решение. Последвалата почивка и допълнителни консултации доведоха до нови обрати и открита заплаха на вицепремиера Ивайло Калфин да подаде оставка, ако АБВ не подкрепи дълга. "Уведомил съм премиера за това", обяви Калфин. В отговор Горанов предложи сделка - дългът да е поне с 2 млрд. лв. по-нисък. "Аз вярвам в реформаторския капацитет на този кабинет и вярвам, че поне 2 млрд. лв. от този разчет няма да се наложи да се вземе. Минимум 2 млрд. лв.", зарече се Горанов.

От думите на финансовия министър не стана ясно как ще бъдат спестени тези 2 млрд. лв. - от по-малко дефицити или от преразглеждане на справките за предстоящи падежи. Само по линия на рефинансирането на стар дълг от сметката за 12 млрд. лв. трябва да се приспаднат 1.7 млрд. лв. по вече платен падеж през януари 2015 г. Компромисът на Горанов, който досега упорито твърдеше, че в сметките на ведомството му няма никакви резерви, се стори достатъчен на АБВ, ДПС и БДЦ да подкрепят проекта.

Опитът на БСП да гарантира, че това обещание няма да остане хвърчащо, а ще бъде отразено в договора с четирите банки, се провали. Предложението на Георги Кадиев сумата да бъде намалена при последвалото второ четене на законопроекта не бе допуснато до гласуване с аргумента, че парламентът просто ратифицира договор, който вече е сключен. Изобщо не бе поставено на гласуване и официално внесено в деловодството на НС предложение на Румен Гечев обемът на новия дълг да бъде намален до 6.9 млрд. лв. - колкото е планираният нов външен дълг в бюджет 2015. Според БСП отказът за гласуване на тези промени е противоконституционен. "Това на практика представлява отнемане на правото на депутатите на предложения на второ четене", коментира лидерът на БСП Михаил Миков.

ПРОТЕСТ

Скромни митинги успяха да организират БСП и "Атака" пред сградата на парламента при гласуването на заема. Около стотина привърженици на националистите скандираха "Оставка" и "Мафия". След вота в пленарната зала лидерът на "Атака" Волен Сидеров излезе при протестиращите с думите: "Днес стана ясно, че това правителство е правителство на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, АБВ, БДЦ и ДПС. Гласуването днес беше на практика един вот на доверие. Ако досега някой се е заблуждавал, че ДПС е опозиция, това вече не може да се каже. Важността на този заем е много голяма за ГЕРБ. Броени минути след като гласувахме, излезе изявление на шефа на ВВС ген. Радев, който казва, че трябват нови изтребители", обяви Сидеров. Това било доказателство, че заемът е военен.

Протестът на социалистите започна около 10 часа в градинката между НС и Софийския университет "Св. Климент Охридски" и беше подкрепен от представители на други партии и граждански организации, но също не се радваше на голяма посещаемост. "Днес се гласува заем от 16 млрд. лева, който правителството иска да вземе, за да си осигури политическо спокойствие", заяви председателят на столичните социалисти Калоян Паргов. Той обеща "черен списък на всички, които са гласували за заема, за да знае народът кои са тези, които погребаха България".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.