iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гърция иска ЕЦБ да поеме част от задълженията й

Гърция иска ЕЦБ да поеме част от задълженията й 02_1424097231

Гърция представи план за излизане на еврозоната от кризата. Според нея Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да поеме част от задълженията на закъсалите страни. Това предлага гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който очерта концепция за решаване на дълговата криза в еврозоната.

Според германското списание „Шпигел” Варуфакис е разработил с помощта на англосаксонски икономисти план от 4 точки за справяне с наболелия проблем във валутния съюз.

Варуфакис предлага ЕЦБ да поеме част от дълговете на задлъжнелите страни и да издава облигации, с които да финансира мащабна инвестиционна програма. Заедно с това гръцкият министър предлага стратегия, която предвижда създаването на общоевропейска социална програма, финансирана от националните централни банки. От своя страна пък Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) трябва да може да придобива в бъдеще дялове от отслабени банки.

Подробните си предложения гръцкият финансист номер едно възнамерява да публикува до края на месеца под заглавие „Скромно предложение за решаване на еврокризата”, съобщава още „Шпигел”.

Опитът на финансиста да представи нов модел се осветлява в момент, в който се очакваше да започне извънредна среща на финансовите министри на еврозоната, където да обсъдят предстоящите стъпки след изтичането на финансовата програма за помощ в края на месеца.

Тъй като новото ляво правителство на Ципрас отхвърля съществуващата спасителна програма, обвързана със строги изисквания за икономии и реформи, рамката за по-нататъшната помощ трябва да бъде предоговорена. Гръцкото правителство възнамерява да предоговори около 30 на сто от програмата, припомнят агенции. Без допълнителна помощ Гърция може да фалира, смятат експерти, а това може да донесе милиарди евро загуби за другите държави от еврозоната.

В навечерието на ключовото заседание премиерът Алексис Ципрас получи подкрепа от площадите в Гърция и Европа. Най-малко 18 хиляди души се събраха в Атина, 8 хиляди в Солун. Те скандираха: "Никакви жертви за дълга и еврото".

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.