iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И други страни освен България имат проблеми с имиграцията

И други страни освен България имат проблеми с имиграцията 05_1432968838

България не е единствената държава в ЕС, която би могла да твърди, че е била в извънредно положение с имигрантските потоци, каза на пресконференция говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас. Изказването беше по повод данните, че нашата страна е отчела увеличение от 500 процента на броя на мигрантите в периода 2012-2014 година. Други страни също бяха в такова положение, добави Скинас.

Изявлението на ЕК бе направено непосредствено след като от Патриотичния фронт настояха днес в парламента правителството и Народното събрание да поискат настоятелно от Брюксел и на нашата страна да бъде даден статут за извънредно положение зари мигрантите както на Италия и на Гърция. Депутатът от ПФ Красимир Каракачанов посочи, че само за 2014 г. България е дала убежище на 7020 нелегални емигранти.

"За сравнение - Гърция е дала убежище само на 3250 души. Разпределени пропорционално спрямо броя на населението на държавите-членки емигрантите на наша територия са много повече от други държави-членки. На 1 милион души население България е предоставила убежище 2.76 пъти повече от Гърция и 2.87 пъти повече от Италия", отбеляза депутатът.

Говорителят на Еврокомисията Наташа Берто уточни, че ЕК е задействала механизма за извънредно положение в Гърция и Италия по отношение на имигрантите и тяхното разселване другаде в ЕС, защото отчита внезапен прилив, който изглежда ще продължи.

Наблюдава се повишение от над 270 процента в Италия и над 150 процента в Гърция. Не сме определили броя имигранти, над който възприемаме положението като извънредно, очакваме да приемем това определение до края на годината, поясни Берто.

Предложението на ЕК е свързано с внезапен прилив във времето, а не с броя на пристигналите имигранти. Много държави в ЕС получиха голям брой молби за убежище, България не е единствената, погледнете Германия и Швеция, призова Берто.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.