iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Икономиката ни губи от сливането на празничните дни

Икономиката ни губи от сливането на празничните дни 05_1462110076

Между 300 и 400 милиона лева губи икономиката на страната ни от дългите празнични дни през тази година, като тези изчисления са направили от Асоциацията на индустриалния капитал. А сметките на работодателите показват, че при сливане на почивни и работни дни между Великден и Гергьовден, както и за 24-и май, този месец ще се работи само 13 дни за сметка на 19 почивни.

За пример може да се вземе фабрика, която произвежда 100 000 чифта детски обувки на година, но с идването си почивният май сериозно обърква плановете си.

"В месец с толкова почивки, се произвежда по-малко, а заплатите си текат", признават собственика.

И ако във фабриката почиват, то фирмените магазини работят на пълен работен ден. Дори тогава обаче работодателят пак е на загуба, защото клиентите отиват да празнуват извън града.

Ефектът от сливането на празници е негативен, смятат над половината от работодателите у нас - това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал. Едва 8 на сто - основно в сферата на транспорта и туризма – печелят от дългите почивки.

Дори ние да почиваме, партньорите ни в чужбина работят с пълна пара. А при отработването в събота пък по традиция никой не е толкова продуктивен.

Така смятат и 65% от работодателите в допитването. 23 на сто пък подкрепят друга интересна идея - празниците да се пренасочват в понеделник или в петък, с решение на Министерския съвет.

Подобна практика имало в Англия и Канада - дори празникът да е в четвъртък, почивката се дава на следващия ден – в петък

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.