iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Имаме още 4 дни за внасяне на данък с отстъпка

Имаме още 4 дни за внасяне на данък с отстъпка 03_1459142382

Остават четири дни за ползване на 5% отстъпка от данъка за довнасяне по годишната декларация за получените през 2015 г. доходи. Отстъпката може да се ползва до 31 март.

Но за това има три условия - данъчната декларация да се подаде по интернет, гражданинът да няма неплатени публични задължения към момента на пускане на формуляра и налогът да се внесе в хазната до 3 май. Декларацията за годишните доходи може да се подаде по интернет с персонален идентификационен код (ПИК), който се взима безплатно от офис на НАП, или с електронен подпис. Да подадете формуляра по интернет има редица предимства, като ползването на отстъпката от 5% е само едно от тях. Второто голямо предимство е пестенето на време. Ако при подаване на декларацията през миналата година сте си взели ПИК, сега отново може да го използвате. Така за да подадете формуляра и да платите данъците си, няма да се налага да излизате от дома или офиса си. Ако все още нямате ПИК, е добре да си вземете, като ще го използвате и през следващите години. При попълване на декларация с ПИК всички изчисления за получените доходи, платените осигуровки, авансовите вноски и дължимия данък се правят от компютъра, което също спестява доста време. Третото предимство на подаването на декларация с ПИК е, че така трудно може да се допуснат грешки при попълването. Освен че компютърът прави всички изчисления, той съпоставя и данните от различните приложения. Така предупреждава, ако някъде е допусната логическа грешка или някое поле не е попълнено.

Дори ако не сте си взели ПИК, пак можете да използвате сайта на НАП, за да си попълните по-бързо формуляра и да се предпазите от грешки. Това става с данъчните декларации с баркод. Те може да се свалят от сайта на НАП nap.bg и да се попълнят офлайн на компютъра. Като при това всички изчисления също се правят от компютъра и не може да допуснете грешка. Разликата е, че след това може да се разпечатат, при което върху тях се генерира баркод, да се подпишат и да се изпратят по пощата или да се подадат директно в НАП като обикновена декларация. Крайният срок за подаване на декларациите за доходите от 2015 г. е 3 май, защото 30 април е събота, а 2 май е официален почивен ден заради Великден. Формуляр трябва да подадат всички, които през миналата година са имали доходи извън работната си заплата или искат да ползват някакво облекчение. Ако облекчението, например за непълнолетни деца, е ползвано чрез работодателя, декларация може да не се подава.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.