iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Инспектори по труда погват 4-часовите трудови договори

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Най-сетне инспекцията по труда загря как работодатели мамят с 4-часовите трудови договори. Схемата, по която фирмаджии си спестяват осигуровки за работниците, вече е на мушката на проверяващите. Трудовите договори на половин работен ден ще бъдат основен фактор на започващите от септември невиждани по своята мащабност проверки, съобщиха от Главна инспекция по труда.

Повечето фирми водят персонала си на намален работен ден, а всъщност хората бачкат по 8 и отгоре часа. За да се пресече порочната практика и да не се разминават шефовете само с глоби, инспекцията иска промяна на законодателството. Агенцията настоява социалният министър да лобира за поправка в текстовете, които ще дадат право за корекция на трудовите договори на място. Така ако се констатира, че работник е назначен на 4 часа, а работи по 8, проверяващите инспектори да могат автоматично да променят договора на пълен работен ден.

От есента всяка четвърта фирма в България ще е заплашена от внезапно посещение на инспекторите, предупредиха от Главна инспекция по труда. През миналата година за спазване на трудовото законодателство са били проверени 33 200 фирми, като общият брой на инспектираните надхвърля 46 000. От началото на август обаче с нов проект, финансиран от ОП „Човешки ресурси“, инспекцията планира да назначи 110 асистенти на инспекторите, което ще позволи броят на проверките да се увеличи с още 15%.  Шансът работодателят ви да бъде споходен от проверяващите се увеличава, ако срещу него има подадени жалби или сигнали от НАП и НОИ.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.