iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат Бойко да не затваря ТЕЦ-а на Ковачки в Перник

Стойчо Василев- изп. директор на  "Топлофикация Перник"

Обръщение с искане за отлагане на спирането на пернишката ТЕЦ "Република"  представи  пред Общинския съвет в Перник изпълнителният директор на местната "Топлофикация" Стойчо Василев.

Единственият работещ на въглища парогенератор в пернишкия ТЕЦ „Република” може да бъде затворен след 15 април. Предупреждение за налагане на забрана за използването  му, ръководството на „Топлофикация Перник”  е получило на 27 януари 22012 г. на среща в Министерството на околната среда и водите.  

Причина за налагане на ограничението е липсата на сероочистна инсталация(СОИ), за която се говори от години. Съоръжението не беше изградено, докато топлоцентралата беше държавна. Новият частен собственик на топлофикационното дрежество вече е предприел мерки за изграждане на СОИ и иска отсрочка до октомври, без да бъде спиран парогенераторът, който прави топлото и топлата вода на перничани, а и ел. енергия за страната. 

Обръщение за отлагане на спирането на пернишката ТЕЦ "Република"  представи в петък пред Общинския съвет в Перник изпълнителният директор на местната "Топлофикация" Стойчо Василев, който е и общински съветник и зам. председател на ОбС.

„Това експертно решение, което би трябвало да отговори на европейските екологични стандарти, не отчита реалността, нито интересите на гражданите в община Перник.”, заяви пред съветниците Василев. Той подчерта, че не са отчетени и изключителните по своята спешност икономически мерки, взети от дружеството, за да се гарантира изпълнението на поетият от  България ангажимент по спазването на европейската директива 2001/80/ЕС за чистотата на въздуха и ограничаването на определени замърсители на въздуха от големи горивни инсталации.

Обръщението е изпратено до президента, премиера, председателя на Народното събрание, избраните в Пернишки избирателен район народни представители, до областния управител, кмета на Перник и ОбС.

В документа се припомня,  че в периода март 2003-та – май 2011 година, когато дружеството е било 100 процента държавна собственост, не са били извършени никакви ефективни действия за изграждане на сероочистваща инсталация. Проявеното бездействие е вина на принципала – Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, за което сега трябва да платят перничани.

В обръщението са очертани фатални последици за  града и общината, ако правителството и МОСВ не променят позицията си. Спирането на Пети парогенератор ще доведе до съкрашението на 1400 работни места в ТЕЦ „Република” и Мини Открит въгледобив.  Така ще бъде натоварен държавния бюджет за обезщетения, ще спрат приходите в бюджета на община Перник и ще се влоши социалният статус в региона, се предупреждава в обръщението.

Спирането на топлоподаването през част от пролетните и летните месеци ще предизвика непреодолими трудности болничните заведения, детските градини и учебните заведения, тъй като те нямат финансова и времева възможност за бързо преустройство на отоплителните инсталации.

Невъзможно е преминаването на локално парно и на обществените и битови потребители в жилищните блокове, а несъобразената с по-големи натоварвания съществуваща електричесека мрежа на самите кооперации и на съоръженията и мрежата на електроразпределителното дружество ще доведе тежки проблеми, с ел.захранването, повреди по ел.инсталациите, локални пожари, предизвикани от натоварването на мрежата и къси съединения.

Спирането на  Пети котел на ТЕЦ „Република” би довело и до прекратяване на електроснабдяването на няколко квартала в източната част на Перник и съседните села, тъй като „ЧЕЗ Елекро” използва 14 от ел.изводите на централата – ниско и средно напрежение, за доставяне на ток до крайния потребител.

Искането за спиране на решението на МОСВ е подкрепено и със сериозна мотивировка. От една страна изгаряните местни въглища са с ниско съдържание на горима сяра – от 0,2 до 1,2 процента, докато в големите централи на комплекса „Марица Изток” например този процент достига 5-6 на сто, както и ниските обеми на димните газове – до 60 пъти по-ниски спрямо само една от централите в Марица – Изток.

Освен това вече има осигурено финансиране за изграждането на сероочистната инсталация, изготвени са идеен и работен проекти, проведени са съгласувателни процедури с МОСВ, регламентиращи обхвата на издаденото комплексно разрешително. През декември е сключен договор за изграждане на нов комин към СОИ с височина 80 м   и даже е изграден нулевият  цикъл на инсталацията. Работата временно е спряна заради лошото време.  Сега се доокомплектова оборудването и през март строежът ще продължи. Това е и основната причина за исканата отсрочка.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.