iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Избираме къде да се осигуряваме

Избираме къде да се осигуряваме 01_1422083863

Последното решение е българите, родени след 1959 г., да могат да изберат да се осигуряват само в НОИ, а натрупаните средства по индивидуалните им партиди ще се прехвърлят от частните пенсионни фондове в Сребърния фонд.

В него също ще има виртуални индивидуални партиди, по които обаче няма да се трупа доходност. Осигурените ще могат и да се върнат отново в частен фонд, като ще имат право да поискат да им бъде възстановена първоначално внесената сума в Сребърния фонд. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, публикувани на сайта на финансовото министерство.

Избор ще може да се прави само веднъж на година, но всяка година, докато не останат 5 г. до навършване на пенсионна възраст. Така се избягва възможността хората, които нямат натрупани високи суми по партидите, да изчакат последния възможен момент и да се прехвърлят в НОИ за по-солидна пенсия. С новите промени младите хора, които започват за първи път работа, ще имат три месеца да заявят къде искат да постъпват осигуровките им - в НОИ или и в частен фонд, а не 1 г., както предвиждаха последните промени. Ако не сторят това в рамките на три месеца, ще бъдат разпределени служебно в пенсионен фонд, както е и в момента. Приетият преди празниците закон предвиждаше служебното разпределение да е към НОИ.

Ако човек остане в Сребърния фонд до пенсия, когато се пенсионира, той ще преведе парите му в НОИ. Идеята на промените е да даде сигурност на гражданите, че парите им няма да се използват за текущи разходи. Според Димитър Бранков от стопанската камара обаче така финансовият министър се стреми да подобри изпълнението на консолидираната фискална програма, тъй като Сребърният фонд е част от фискалния резерв. Сребърният фонд се управлява от финансовия министър, а в УС влизат още социалният, представители на НОИ, синдикатите и работодателите.

Законопроектът и мотивите към него не са подписани от вносител. С тях се изменят радикално приетите по скандален начин в края на миналата година изменения в КСО. Тогава измененията минаха заради изричното настояване на финансовия министър Владислав Горанов. Сега новите промени идват от неговото ведомство, без да са обсъждани изобщо със социалните партньори и на фона на паралелни дискусии при социалния вицепремиер Ивайло Калфин за визия за пенсионната реформа.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.