iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Изграждат нов комбинат за обогатяване на желязна руда и леене на чугун и стомана

Изграждат нов комбинат за обогатяване на желязна руда и леене на чугун и стомана 02_1456130389

Огромен супермодерен комбинат за обогатяване на желязна руда и леене на чугун и стомана ще изникне в близките години в южните склонове на Стара планина между градчетата Гурково и Николаево, като това обясни инж. Румен Марков, управител на "Лардж Инфрастръкчър Проджектс" - компанията, която е изготвила мегапроекта и ще го реализира. Бъдещият металургичен гигант ще бъде с капацитет, съизмерим с бившия МК "Кремиковци" и ще преработва именно желязната руда от голямото находище край столичния кв. Кремиковци, на което компанията ни е концесионер, обясни инж. Марков. Находището се намира само на 15 км от центъра на София и има достатъчно запаси желязна руда, за да се експлоатира 30 години при високи добиви от 8-8,5 млн. тона годишно, допълни той. (Б.а. - за сравнение МК "Кремиковци" добиваше около 3 млн. тона руда годишно.) При експлоатацията на МК "Кремиковци" от него са били иззети около 60 млн. т желязна руда, като остава да бъдат добити още над 235 млн. тона руда.

С цел обогатяване на рудата и впоследствие - за леенето на чугун и стомана от нея, ние проучихме около 20 площадки в цяла България, на които бихме могли да изградим модерен комбинат за обогатяване и леене на черни метали, обясни инж. Марков. След дълги анализи се спряхме на терен в района на градовете Гурково и Николаево, Старозагорско, посочи той.
Бъдещият металургичен завод ще бъде изграден на два етапа. Първият ще е само за обогатяване на цялото количество от 8,5 млн. тона добита руда годишно. Индикативната стойност на този етап е 600 млн. евро. Вторият етап предвижда изграждане на мощности за леене на 5 млн. тона чугун и стомана годишно, като инвестицията в него ще е за над 2,5 млрд. евро.

Именно изграждането на бъдещия "МК Кремиковци-2" край Гурково и Николаево принудило "Лардж Инфрастръкчър Проджектс" да търси логистични варианти за превоз на такива огромни обеми руда, чугун и стомана, което пък довело до разработването на най-големия инфраструктурен проект в Европа - "ABC+De" (Aegean sea to Baltic sea Connection and Danube river). Проектът "ABC+De" включва както изграждането на високоскоростна жп магистрала между Егейско и Балтийско море, така и на много канали, шлюзове и други съоръжения по р. Дунав.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Април-2017

01-Април-2016

02-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.