iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Изграждат още магистрали до края на годината

Изграждат още магистрали до края на годината 03_1427717565

До края на годината изграждат още около 150 км автомагистрали. Те ще бъдат финансирани от европейските фондове и републиканския бюджет. Това съобщи за „Монитор” шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Планира се

да бъдат завършени 75 км от АМ „Марица”

- от Оризово до Свиленград, около 52 км от АМ „Струма” - участъците от Дупница до Благоевград и от Сандански до Кулата, 5-километровата отсечка от „Хемус” между Шумен и Белокопитово. Предстои пускането и на първата отсечка от Западната дъга на софийския околовръстен път с дължина от 3 км, както и Северната скоростна тангента (16,5 км), които също са с магистрален габарит. „Целта ни е с осигуреното финансиране от фондовете на ЕС да се навакса натрупаното през годините закъснение”, подчерта инж. Лазаров. По думите му отчужденията по трасето на тангентата продължават и

вече са сключени около 170 споразумения

„Очакваме някъде до средата на април, общо взето, да се решат проблемите с отчужденията”, прогнозира Лазаров. „Вече обаче се строи усилено”, обясни той. „Изкарали сме вече разрешенията за строеж за всички съоръжения по трасето - мостовете и пътните възли. И те ще бъдат започнати в най-скоро време. Дали ще бъде завършен обектът в срок, зависи в голяма степен от времето. Разчетите до края на годината са направени при нормално време без много валежи. Ако се случи обратното, работата ще се забави”, опасява се шефът на пътната агенция.

За тангентата целта на агенцията е тя да бъде изградена в основни линии до края на годината и така

да не се загубят парите от ОПРР, заделени за обекта

За 2016 г. може да останат довършителни работи, за които средства да бъдат осигурявани за сметка на дела от националното съфинансиране на проекта.

По думите на Лазаров на двата лота 2 и 4 на „Струма” засега няма проблеми със строителството. Най-късата отсечка на четвъртия лот между Сандански и Кулата е завършена на 59 на сто, а между Дупница и Благоевград - наполовина. Завършени са близо две трети от работата по лот 1 на „Марица”. Напредъкът по другия лот е 89%, сочат данните на АПИ.

Плановете на пътната агенция предвиждат още и до края годината да бъдат завършени ремонтите на три автомагистрални виадукта при 61-ви и 64-ти км на „Тракия и на „Хемус”. „Парите са осигурени. Чакаме само да се оправи времето и започваме отново усилена работа”, каза инж. Лазаров.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

31-Март-2016

01-Април-2015

31-Март-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.