iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изхвърляме на боклука 300 тона злато годишно

Изхвърляме на боклука 300 тона злато годишно 04_1429597403

На боклука през миналата година са били изхвърлени 300 тона злато, 1000 тона сребро и 16 000 тона стомана. Те са отишли там наред с рекордните 42 милиона тона електрически и електронни отпадъци, или т. нар е-боклук.

Материали за 51 милиарда долара лежат по сметищата, изчислиха експерти на ООН.

Огромни количества материали, както и ценни метали, използвани в електрическите уреди, се изхвърлят всяка година, като хората произвеждат с по около 2 милиона тона повече е-боклук всяка година. През 2014 г. на бунището са отишли 41,8 милиона тона стари уреди. Близо 60% от цялото количество са електродомакинските уреди, оборудването за баня и пералните. Около 7 на сто се падат на мобилните телефони, калкулаторите, преносимите компютри и принтерите.

Според изследването Норвегия е страната, която произвежда най-голямо количество е-отпадъци на глава от населението – 28,4 кг на човек, следвана от Швейцария (26,3 кг) и Исландия (26,1 кг). Регионът, който генерира най-малко електрически и електронни отпадъци, е Африка – приблизително 1,7 кг на човек.

Общо целият континент е произвел едва 1,9 тона е-боклук през миналата година. Като обем най-много е-отпадъци се падат на САЩ и на Китай – 32% за двете страни, следвани от Япония, Германия и Индия.

Тревожните данни показват още, че едва 16% от глобалния е-боклук се рециклира, въпреки че от старите уреди могат да се извлекат материали за над 50 милиарда долара.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.