iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изсипаха пари на пазара и понижиха лихвите

Изсипаха пари на пазара и понижиха лихвите 11_1416910182

Надолу са лихвите по депозити и кредити в резултат от изсипването на пазара на 3,7 млрд. лева свободни пари. Това твърдят експерти.

Толкова са гарантираните депозити в затворената КТБ, чието изплащане ще започне от 4 декември. Очаква се голяма част от парите да остане по сметки в деветте банки, които ще ги изплащат. Вчера Фондът за гарантиране на влоговете обяви официално имената на трезорите. Проверка на "Стандарт" показа, че лихвите по депозитите в тях вече са под 2% на годишна база. На пръсти се броят продуктите, при които доходността е около 2 на сто. Задръстването на банките с пари и стагнацията в икономиката неминуемо ще доведат и до спад в лихвите по кредитите. В момента има слаб ръст само на заемите до 1000 лева.

На 4 декември всеки вложител ще може да изтегли до 196 000 лева общо главница и лихви

Разплащането на 3,7 млрд. лева започва на 4 декември. Толкова са гарантираните депозити на граждани в затворената КТБ, по данни на одиторите. Каква част от парите ще бъде изтеглена и къде ще бъдат вложени, се питат банкери, търговци и експерти. Според в. "Капитал" поне около 40% от парите ще останат на влог в банките, които ще ги изплащат. Изданието се позовава на "исторически опит", вероятно от предишната банкова криза от 1996-97 г., когато бяха затворени 16 трезора. Сега обаче ситуацията е коренно различна.

Парите от КТБ в банка според ЕГН-то

Откриването на нова сметка и първата транзакция ще са без пари

Деветте банки, които ще изплащат гарантираните влогове от Корпоративна търговска банка, вчера бяха огласени от Фонда за гарантиране на влоговете. Подбрани са трезори с най-широка клонова мрежа и опит да работят с много клиенти. От ФГВБ посочиха и откъде вложителите могат да вземат парите си. Това се определя от последната цифра на ЕГН-то, Единния идентификационен код (ЕИК) или БУЛСТАТ, ако са фирми. Така например, ако ЕГН-то ви завършва с нула, ще си търсите спестяванията в Банка ДСК. Тези с последна цифра 1 пък са разпределени в ОББ и т. н. (виж таблицата).

Както вече е известно, изплащането ще започне на 4 декември. Всеки вложител ще получи до 196 хил. лв., независимо от броя на влоговете на свое име и размера им. В сумата са включени главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ - 6 ноември 2014 г. До 20 юни, когато КТБ бе поставена под специален надзор, лихвите бяха доста високи, но веднага след затварянето на банката те бяха свалени до средното ниво у нас.

На 4 декември във всяка от избраните 9 банки ще има и списък на клоновете, от които ще може да се теглят влоговете. Гражданите трябва само да носят личната си карта или друг документ за самоличност за чужденците. В банката те ще трябва да попълнят декларация, с която да удостоверят, че нямат нищо общо със собствениците или някой от бившите управляващи на КТБ и не са свързани лица с никой от тях. Всеки вложител може да разполага с парите си както намери за добре. Има няколко възможности - откриване на сметка или влог в обслужващата банка, в която парите да се оставят, да се нареди превод по посочена сметка в друга банка или да се изтегли сумата в брой. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането - 4 декември. Вложителите имат пет години, за да потърсят парите си в банката, в която са прехвърлени. Ако решат да ги прехвърлят в друга банка чрез БИСЕРА, транзакцията е безплатна. Не се плаща и за откриване на сметка в банката, в която парите са прехвърлени.
Повече информация има в сайта на Фонда за гарантиране на влоговете www.dif.bg или на тел. 0700 144 03.

ЕГН Банка

0 Банка ДСК
1 Обединена българска банка
2 Юробанк България (Пощенска банка)
3 Райфайзенбанк България
4 Алианц България
5 УниКредит Булбанк
6 УниКредит Булбанк
7 Централна кооперативна банка
8 СИБАНК
9 Първа инвестиционна банка (ще обслужва и чуждестранни лица)

Списъците на клоновата мрежа и работното време на банките, които обслужват вложителите на КТБ, ще са публикувани на уебсайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в секцията за изплащане на влоговете в КТБ. Списъците ще са налични и в клоновата мрежа на обслужващите банки, както на уебсайта на КТБ. Отделно всяка от банките, определени за изплащане на парите от затворения трезор, на своята интернет страница ще посочи кои клонове и в кои градове ще изплащат парите от депозитите.

Съдът спря делото за фалит

Софийският градски съд (СГС) спря вчера делото по несъстоятелност на КТБ. Причината са жалби, подадени във Върховния административен съд, от акционери и вложители. Те оспорват решението на БНБ за отнемането на лиценза на банката. По време на краткото съдебно заседание вчера като страни по казуса бяха конституирани мажоритарните акционери в КТБ - "Бромак" ЕООД, собственост на Цветан Василев, както и регистрираното в Люксембург дружество "Бългериън Акуизишън Къмпани", контролирано от Държавния инвестиционен фонд на Султаната на Оман.

Освен акционери жалби са подали над 20 вложители. Сред тях са Орлин Кунев, на когото по неофициална информация са блокирани около 1 млн. лв. в банката, финансистът Стоян Александров, както и Никола Сукманджиев, който изпрати писмо от името на консорциум за инвестиционни намерения. Предстои ВАС да реши дали ще обедини в едно дело всички жалби. Съдебните процедури няма да се отразят на изплащането на гарантираните от закона влогове. Отлагането на фалита на КТБ обаче ще я остави под управлението на квесторите и БНБ, вместо на синдици, които да осребряват имущество. Преди 5 месеца Централната банка назначи за квестори Станислав Лютов и Елена Костадинчева. Не е ясно колко ще продължат делата във ВАС - практиката показва, че могат да се точат от два месеца до една година. Решението на СГС подлежи на обжалване в едноседмичен срок.

БНБ е представлявана по делото от проф. Ангел Калайджиев, съпругата му Маргарита Калайджиева и Валя Гигова. Менко Менков и Тервел Георгиев се явиха от името на "Бромак", Ангел Ганев и Георги Цветков защитават "Бългериън Акуизишън Къмпани", а Александър Тодоров и Христо Нихризов представляват квесторите в КТБ. ФГВБ пък бе изпратил главния си юрисконсулт.

Търговци се запасяват с долари и франкове

Търговци се запасяват с чужда валута за 4 декември, научи "Стандарт". "Очакваме повече търсене и на злато, и на валути, тъй като всички депозити ще бъдат изплатени в левове. Ще има търсене и на евро, и на долари, и може би на швейцарски франкове", коментира пред "Стандарт" Благовест Белев, управител на "Тавекс". Според него е възможно да има ръст и в търсенето на злато. Белев прогнозира, че цената на жълтия метал със сигурност ще се покачва с времето, но на база на нашата криза в България - надали. Търговецът обаче не е наясно дали изобщо на 4 декември всички вложители могли да си изтеглят парите, или това ще става на някакви квоти, малко по малко. "Ако хората отидат наведнъж да изтеглят един милиард, това ще доведе до доста фалове в системата, затова предполагам, че няма да го допуснат", каза Белев.

Лихвите по депозити паднаха под 2%

Лихвите по депозити в банките, които ще изплащат парите на вложителите в КТБ, вече са около 2% и по-ниски, показа проверка на "Стандарт". От няколкото спестовни продукта на Банка ДСК най-примамлив e "ДСК Палитра". Той е 6-месечен с годишна доходност 2% за депозити за минимални суми от 1000 евро или лева. За $1000 доходността е 1,6 на сто. След изтичане на шестмесечния срок депозитът се подновява автоматично за същия срок, а лихвата се капитализира.
УниКредит Булбанк предлага много продукти, свързани с инвестиране в различни фондове, които са за хора с по-сериозни финансови познания. Примамлив за по-непросветени вложители е депозитът "Растяща лихва" за минимум 2000 лева и 1000 евро и долара. Той се разделя на четири последователни лихвени периода по три месеца. Средният размер е 2-2,2% годишна доходност. Само в последния месец от едногодишния срок олихвяването е от 10%. Един от плюсовете е възможността да се тегли лихвата по всяко време, без да се нарушава депозитът.

В депозита "18+2" на ОББ годишният доход е 1,89% за 500 лв. депозит, за 500 евро е 1,35%, а за 500 щатски долара - 0,99%. За 18 месеца, колкото е срокът на влога, доходността е съответно 2,1%, 1,5% и 1,1% при условие, че депозитът не се пипа - нито се тегли, нито се довнася.

В Пощенска банка при депозитен продукт "Авансова лихва" за сума от 250 валутни единици в лева, евро и долари за една година доходът е съответно 1,9, 1,7 и 1,3 процента. Предимство - получавате лихвата авансово, както се разбира от наименованието.

В Райфайзенбанк България депозитът "3+3" ви дава добра доходност за 6 месеца и минимална сума от 500 лева, 250 евро или долара - 0,8% или 1,6 на сто за година. Лихвата се изплаща на всеки три месеца.

Алианц България предлага депозита "3 напред" за три 3-месечни периода, като лихвата расте стъпаловидно след всеки период и може да се тегли след всеки от тях. Минималната сума е 500 валутни единици, а през последния период (9 месеца) тя достига 2% за депозити в лева и 1,7% в евро на годишна база. За предишните периоди обаче е по-ниска и това намалява доходността.

Чакат оживление на имотния пазар

Изплащането на гарантираните влогове в КТБ се очаква да раздвижи пазара на имоти в страната. "Три са вариантите за хората, които ще получат парите си - да ги вложат в друга банка, да инвестират в имот или да ги държат вкъщи, като на никого не препоръчвам това", коментира Младен Митов, мениджър "Пазарни проучвания, анализи и прогнози" в "Явлена". Според него по-голяма част от собствениците на депозити в КТБ ще предпочетат да отворят влог в друга банка. И по-малка част ще се насочат към покупка на имот, макар че в момента доходността от жилищата е с 1,5 до 3% по-висока от тази от депозит. "През юни, когато се появи проблемът в КТБ, търсенето на имоти се активизира, но продавачите се дръпнаха", обясни Митов. Според него обяснението е, че хората със свободни средства са решили да ги вложат в по-сигурен актив, а продавачите са решили, че в момента не е добро време да получават много пари, защото били притеснени да вложат получената сума в банка. "Очаквам търсене да има от хора, които основно задоволяват собствените си нужди от жилище, и не толкова инвеститори, които ще купуват жилища с цел отдаване под наем", коментира Митов. Негови колеги обаче вече отчитат засилен интерес към имоти от страна на вложители в КТБ. "Имаме клиенти, които очакват да си получат депозитите и да ги вложат в имоти. Имахме и клиенти, които бяха дали гаранционен депозит за покупка на имот през юни, но се оказа, че не могат да си изтеглят парите и изгубиха и депозита си", коментира Мартин Янев от "Smart Brokers". "Надяваме се, че сега, след като се изплатят гарантираните депозити, ще могат да осъществят сделки. Но гарантираните депозити са до 100 000 евро и така не всички клиенти ще могат да сключат сделките, които са възнамерявали", допълва съдружникът му Чавдар Янев.

Според специалистите изплащането на гарантираните депозити в КТБ ще се отрази основно на сделките с тристайни и двустайни апартаменти в големите областни градове. "Вероятно някои от собствениците на депозити ще се насочат към покупка на земеделска земя, която също е добър актив заради рентата, която носи", казва Младен Митов.

Прехвърлят се средства във фондове

Николай Павлов, финансов консултант, ЕЛАНА Финансов Холдинг

Българските спестители все още са много консервативни. Така че поне за част от средствата те ще търсят сигурност в банкови депозити. Но тъй като лихвените нива пък няма как да отговорят на апетита за по-висока доходност, а от друга страна се планира 10% данък върху дохода от лихви, смятам, че е неизбежно да има разпределение на някакъв поток към БФБ и към взаимните фондове.

На фондовия пазар позитивната тенденция от началото на годината беше прекъсната от случилото се с КТБ и политическата несигурност, като до началото на юни основният индекс беляза ръст от 23% за годината. Дори към днешна дата, след дълъг период на липса на активност и предпазливост от страна на инвеститорите, SOFIX отбелязва над 11% ръст на годишна база. При взаимните фондове ситуацията е същата. Тенденцията за прехвърляне на средства от депозити във фондове започна още от миналата година. Тя се дължи на спад на лихвените нива и демонстрираните от индустрията по-високи доходности. От началото на 2014 г. до края на октомври над 85 млн. лв. са се насочили към българските взаимни фондове.

Булбанк плаща в 29 града

УниКредит Булбанк е сред банките, които от 4 декември ще обслужват клиентите с гарантирани депозити, чиито последни цифри от ЕГН и ЕИК са съответно 5 или 6. Получаването на влоговете ще става в 43 филиала на банката в 29 града в страната, съобщиха вчера. За София са определени шест филиала. Пълен списък с адресите на клоновете и работното време ще има на официалния сайт www.bulbank.bg. Изплащането на депозитите ще се извършва в работните дни от седмицата, пише още в съобщението. От кредитната институция напомнят да се носи документ за самоличност.

Копирано от standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.