iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Живка Габрова: Търсете "Мини Перник" в ликвидация заради пострадали от старите рудници сгради

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Всички хора, които имат съмнения, че нещо се случва със сградите им заради старите руднични галерии под тях  трябва да се обръщат към „Мини Перник” ( в ликвидация). Това обяви пред Градски вестник Живка Габрова – ликвидатор на „Мини Перник”( в ликвидация) по повод съмнението, че блок 71 в пернишкия квартал „Христо Ботев“ потъва в  стари минни изработки под него. 

След подадена молба експертна комисия от специалисти ще прави оглед на всяка застрашена сграда, уверява Габрова. Възможно е собствениците да бъдат обезщетени, ако се окаже, че причина за деформацията на сградите са старите подземни рудници.

Добив в стария подземен рудник „Христо Ботев” е имало от 1906 до 1918 г., разказа Габрова. И досега до блокчетата в едноименния квартал има къща, която преди много години е била администрация на рудника.

Ликвидаторката смята, че жилищните блокове, строени от Мини Перник, не са изграждани върху подземни минни изработки. Тя обаче се ангажира да провери в старите карти какво има под 5 от блоковете, които по-късно са станали собственост на завод „Струма”.

В момента на пернишките квартали  „Клепало”, „Байкушева махала” и „Проучване” се прави механична и хидро-геоложка оценка на терените, а реперна мрежа следи за деформации на земната повърхност.

Всеки гражданин, който има съмнение, че сградата му е пострадала по някакъв начин заради минни изработки под нея, може да ни потърси, подчерта няколко пъти Габрова, като обясни, че експертите са добре подготвени.

Офисът на Мини Перник (в ликвидация) се намира на ул. „Найчо Цанов” №42 – до „Крепежни системи”.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.