iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кафе автоматите вече изчезват

Кафе автоматите вече изчезват 05_1430744813

Кафе автоматите са на изчезване, казаха от бранша. „Предприемачите, които инвестираме в бизнес с вендинг автомати, отчитаме намалени обороти с над 30 процента през последните години”, допълват от там.

Те се оплакаха, че основните им проблеми били заради затегнатите изисквания от данъчните. „Затрудненията идват основно от допълнителните разходи, свързани със задължителната връзка с НАП. Проблем са и големите наеми, които ни искат за поставяне на автоматите”, обясниха от фирма за вендинг машини.

И допълниха, че за да подновят договора си за апаратите, които са свързани с данъчните, трябва да плащат по 100 лв. на машина. „Ако имаш 10 машини, разходът ти става по-голям от оборота”, коментираха търговци.

В същото време хората все повече избягват да купуват топли напитки и сандвичи от въпросните машини.

„Хората предпочитат да си купят кафе или безалкохолна напитка от магазин. Дори в по-малките павилиончета цената на кафето е същата, а се приготвя пред теб”, коментираха търговци.

„На всеки е ясно, че тези автомати не се почистват както трябва. Аз работих в такава фирма преди време. Имах толкова автомати, които трябваше да обиколя, че времето физически не ми стигаше основно да ги почистя. Това, което успявахме да правим с колегите, беше само да сменим бъркалките и да дозаредим машината. Време за почистване няма”, сподели Атанас Белчев от София. Той уточни, че е работил като поддръжка на вендинг автомати преди две години. „Дано сега положението да се е променило”, добави той.

„Правим всичко, което е необходимо, за да поддържаме машините чисти”, увериха от фирма за автомати за напитки.
От бранша казаха още, че спънка в бизнеса им били хора, които решават да се занимават с вендинг машини допълнително от основната си професия. „Купуват по една машина и така подбиват големите компании с повече автомати”, казаха от бранша.

Междувременно много фирми, които имат бизнес с вендинг автомати, масово разпродават имуществото си и се отказват от занаята. В момента цената на подобна машина втора употреба за кафе и сандвичи върви между 1200 и 1400 лв., като преди няколко години стойността на същите автомати втора ръка е била поне с 500 лв. отгоре. Това също е сигнал за сериозни затруднения в бизнеса, категорични са от бранша.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.