iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Китай повлече акциите на всички пазари надолу

Китай повлече акциите на всички пазари надолу 08_1440492441

Невиждан от 2007 г. насам спад на цените на акциите на Шанхайската фондова борса успя да срине световните пазари само за един ден. По този начин индексите се оцветиха в червено.

Според експерти китайската икономика се оказа неуправляваема, а ръстът на европейските и американските пазари е недостатъчен, за да компенсира големите загуби.

Световните пазари само за седмица вече са изгубили 5 трилиона долара, изчисляват експерти. Причината за срива в понеделник така и не стана ясна до снощи, но първата лансирана версия са намалените печалби на китайските компании през юни. Това повлече борсите в Китай надолу още преди месец.

В опит да спаси положението на 11 август държавата вложи около 200 млрд. долара в изкупуване на акции. „В понеделник обаче Пекин капитулира“, коментира „Файнейшъл таймс“. Според изданието китайските държавни компании не могат да си позволят повече да помпат икономиката.

„Хората са осъзнали, че може да има отслабване на китайската икономика в бъдеще. Държавата не контролира ситуацията“, обясни датският експерт Томас Тудсен пред „Блумбърг“.Общо загубата на китайския финансов пазар е повече от 11 на сто само за последната седмица.

В понеделник акциите в Шанхай се обезцениха с 8,7%, с което бяха изтрити печалбите от началото на годината, съобщи „Блумбърг“.

Сривът на китайския пазар оцвети в червено и останалите борси по света. Първи пострадаха европейските. Индексът Stoxx 50 се обезцени със 7,5%, което е най-големият спад за последните 14 години. Германският DAX падна с 5,54%.

„Кризата на световните пазари е много сериозна, тъй като тя ще отслаби перспективите за икономическия ръст в цял свят“, коментира пред “Блумбърг” Хенинг Гебхарт, мениджър в Дойче банк.

Индексите в 13 западноевропейски държави са спаднали с 10%, с което се отбелязва една от най-тежките досега седмици в европейската търговия, отбелязва „Блумбърг“.
Няколко часа по-късно спадът достигна и пазарите в САЩ, които отвориха при рекордно ниски нива. Американските експерти определиха случващото се като „краткосрочна болезнена корекция“.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.