iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Китайци и испанци ще инвестират край Перник

Китайци и испанци ще инвестират край Перник 07_1406744433

Инвеститорите проявяват интерес към намерение за създаване на международен интермодален терминал край Перник. Първоначалния замисъл е на предприемача Йордан Йорданов, родом от радомирското село Долна Диканя. Години наред той е работил в престижна енергийна фирма за възобновяеми източници в Испания. От няколко години е на родна земя с желание да осъществи стратегически проекти. След преодоляване на поредица бюрократични бариери фирмата му „Тераветросоле” има зелена улица за изграждане на три ветропарка в Пернишко. Сега Йорданов, със съдействието на областната управа в Перник събира подкрепа за идеята си в района на индустриалната зона на Перник и старата гара „Разпределителна” да се направи терминал. Намерението е съобразено с най-модерната визия за развитие на транспорта и логистичния център ще служи за претоварване на карго въздух-ЖП-шосе. В интермодалния терминал ще има възможност за обработка на контейнери и услуги, за складиране на открито и за ползване на складове, включително и под митнически контрол. Паркингът ще е поне за 500 ТИР-а – влекачи и ремаркета, а бензиностанциите ще са две. Ще има офиси на фирми, банки и застрахователи, митнически и санитарни инспекции. Ще се отворят хотели и ресторанти. Логистиката ще бъде разгърната първоначално върху 500 декара с тенденция да захване още толкова. Новите работни места ще са между 700 и 1000. Ориентировъчния капацитет е 1 милион тона и повече товари. Индикативната стойност на проекта е разчетена на над 60 милиона евро, а с финансовите и технически разходи, с предвиден и резерв от около 5%, осъществяването на инвестиционното намерение ще достигне 71.3 милиона евро.
За създаване на такъв терминал в Перник се говори от близо 20 години, защото местоположението на града е стратегическо – има ЖП линия, съвсем наблизо минава коридор №8, на около 15 км е карго летището Кондофрей.
Проектът има принципната подкрепа на областната администрация в Перник, Министерството на транспорта и НКЖИ. Инвеститори от Китай и испански партньори на заявителя на намерението са готови да участват в проекта, който ще бъде първият по рода си и мащабите си на Балканите. В момента се чака одобрение и от местната власт, която може да насърчи осъществяването му с преференциална цена на общински терени в индустриалната зона и данъчни облекчения след изграждане на обекти от терминала, каквото е предложението на областния управител Михаил Михайлов. Инвеститорът вече се срещна с представители на община Перник. Темата трябваше да бъде обсъждана от съветниците на предишното тяхно заседание, но беше отложена с мотива, че няма достатъчно яснота по проекта

Източник: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.