iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


КНСБ брани ТЕЦ-овете на Ковачки в Перник и Бобов дол

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Ръководството на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) ще настоява пред премиера Бойко Борисов да бъде дадена отсрочка на проблемни енергийни предприятия като ТЕЦ-те „Република“ - Перник и „Бобов дол“ при изпълнението на екологичните им програми, зададени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Това съобщи пред БНТ председателят на КНСБ Пламен Димитров часове преди днешната среща в Министерския съвет, на която ще се обсъжда енергийната стратегия до 2010 г.

Двете топлоенергийни централи могат да получат комплексните разрешителни от МОСВ само ако до края на годината изградят необходимите инсталации за опазване на околната среда. „Опасяваме се, че заради тежкото икономическо състояние на централите, това няма да стане в определения срок и за да не бъдат затворени, ще предложим на кабинета да въведе дерогация (отсрочка) за изпълнение на тези изисквания“, обясни председателят на КНСБ.

Той припомни, че в двете централи работят близо 15 хил. души и ако след 7 месеца те останат без работа, това ще доведе до сериозно социално напрежение. Модернизирането на централите е свързано с огромни разходи, които мениджмънтът трудно може да осигури поради тежкото финансово състояние на централите, поясни още Димитров.

Синдикалистите ще настояват още в стратегията до 2010 г. правителството да насърчава енергийните проекти, които се осъществяват с родни суровини. Известно е, че двата ТЕЦ-а работят с добивани в страната въглища.

„Не смятаме, че енергията от въглища е по-скъпа от тази, която се получава от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), затова кабинетът не трябва да пренатяга тази пружина“, заяви още Пламен Димитров.

Според проекта за стратегия до 2020 г. добиваната от ВЕИ енергия трябва да достигне 16% от общия енергиен баланс на страната. В момента този дял е 12%, което сочи, че този ангажимент ще бъде изпълнен, коментира Димитров. И заключи, че е време правителството да насърчи и производството на енергия от родни суровини, което на този етап не се подкрепя достатъчно.

Източник:investor.bg

Редактор: Стояна Здравкова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.