iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Контрабандата на турски домати у нас е за 10 млн. долара годишно

Контрабандата на турски домати у нас е за 10 млн. долара годишно 02_1456296008

10 млн. долара годишно достига контрабандата на турски домати на българския пазар. Това съобщи Александър Йоцев, председател на Комитета по търговска политика към Българската стопанска камара, по време на дискусия за европарите в земеделието. „По официални данни на турската статистика доматите, внесени в България, възлизат на 23,447 млн. долара. В същото време българската статистика официално ги засича на 13,893 млн. долара. Ясно е, че домати за 10 млн. долара се реализират на черно“, уточни Йоцев. Той посочи, че огледалните статистики трябва да се използват все по-често за засичане на рискови стоки.

„Това лято българският пазар ще бъде залят от още по-евтини домати от Турция. Анкара реализираше огромни количества на пазара на Русия, които след свалянето на руския изтребител вече са забранени за руския пазар“, добави още Йоцев. Успехът на турските домати се дължи на добре субсидираното производство, категорични са експертите.

За първи път т.г. нашите производители, отглеждащи плодове и зеленчуци, ще получат отделни евросубсидии. За всеки декар плодна градина ще се плащат по 166,20 лв., а за зеленчукова - по 207,10 лв., пише още в графика на фонд „Земеделие“. Тези помощи ще се изплатят през май и юни. Оранжерийните производители ще получат субсидия по 881,40 лв. за декар. Производители, имащи оранжерии, настояха вчера бъдещите проекти за нови оранжерии да не бъдат ограничавани до 1 млн. евро, а таванът им да се запази както м.г. до 1,5 млн. евро.

Консултанти:

Приоритетите в земеделието се заобикалят

„В българското земеделие реално не се субсидират приоритетни сектори. На хартия е написано, че с европари ще се подкрепят плодовете, зеленчуците, месо и биопроизводството, но реалността е друга. Ще ви дам пример, зърнопроизводители с 30 000 декара ниви, засяват няколко декара с кориандър и резене и така закупуват машини под предлог, че са зеленчукопроизводители, а след това с тях обработват житото си“, алармира вчера Емил Дърев от Българската асоциация на консултантите по европроекти.

От асоциацията настояват, когато производител се занимава само с плодове и зеленчуци и не отглежда други култури, да получава повече точки при одобрението на проекти. От министерството на земеделието обаче контрираха, че за момента не предвиждат такава възможност.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Април-2017

01-Април-2016

31-Март-2016

02-Април-2015

01-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.