iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Малките задължения не се събират, таксите са високи

Малките задължения не се събират, таксите са високи 03_1427450325

В момента задължения от 100, 200 или 300 лева, например, не се събират нито от частните, нито от държавните съдебни изпълнители. Причината е, че държавните такси са значително по-големи”, обясни пред Нова ТВ доц. Красен Станчев, който е преподавател в Софийския университет, както и един от авторите на Закона, който регламентира дейността на частните съдебни изпълнители.

По думите му частните съдебни изпълнители събират за бюджета около 200 милиона лева на година и възстановяват плащания от сделки за около 1.2 млрд. лева.

Според него процесът на събиране на задължения е доста скъп, но ако се направи така, че това да става по електронен път, цената доста ще падне. „При този вариант ще могат да се събират и малките задължения”, категоричен е експертът.

Той заяви, че таксите на частните съдебни изпълнители не са толкова големи, колкото се твърди, а всъщност са най-малките в цялата процедура. „Те не са увеличавани от 2006 година, за разлика от таксите на адвокатите и нотариусите”, каза доц. Красен Станчев.

Относно предложенията за промени в закона, които Мая Манолова е направила, той заяви, че ако те бъдат приети, то тогава малките дългове ще станат несъбираеми.

Големият проблем според него е, че промените в този закон могат да разклатят банковата система, тъй като няма да могат да се събират малките кредити.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.