iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мини открит въгледобив възстанови нормалния производствен ритъм

Мини открит въгледобив възстанови нормалния производствен ритъм 10_1381301619

Работещите от „Мини открит въгледобив” възстановиха работа след петдневно прекъсване, заради неизплатените им удръжки от заплатите
за юни, юли и август. Вчера около обяд са били преведени на картите на миньорите удържаните суми за юли и август,а в петък те си получиха и дължимите пари за юни. Това увериха синдикатите в дружеството. Те информираха, че още в късния следобед в понеделник е била възстановена работата на Обединения рудник, а вчера около обяд всички звена във въгледобивното предприятие вече работят нормално.

Профсъюзите информираха, че днес ще има отново разширена среща в София със собствениците на въгледобивното дружество. На нея ще се обсъжда бъдещето на отрасъла и начините за стабилизирането му. Тревогата на профсъюзите идва от факта, ча към момента НЕК дължи огромни суми на топлофикационните дружества за произведена електроенергия. Това създава сериозни проблеми не само за нормалния им производствен процес, но и за оцеляването им въобще. Притеснението у синдикатите е този проблем да не доведе до нови съкращения в отрасъла.

Тази седмица се очаква Министерството на икономиката и енергетиката
да преведе една сериозна сума на  двете централи- ТЕЦ ”Бобов дол” и „Топлофикация Перник”. Тези пари обаче са малка част от дължимите от страна на НЕК общо около 27-28 млн. лева на двете централи. Липсата на тези пари създава проблем и при подготовката на дружествмата за работа при зимни условия. Надеждите на синдикатите и работещите в този важен за икономиката ни отрасъл са, че правителството ще намери конструктивно решение не само за оцеляването, но и за развитието на отрасъла, който осигурява хиляди работни места.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.