iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мираж за злато в сърцето на Граово

Самородно злато - снимка: Интернет

Клондайк в сърцето на Граово подлуди земляците на Жоро Бекъма. Бърдото край Брезник лежи върху планина от злато. Това разкриха сондажи на столичната фирма "Трейс Рисорсиз" по южния склон. Предстои пускането на подземна мина.

Рудникът ще заработи на държавен терен в местността Милин камък, близо до лесопарк "Бърдото". При всички положения добивът ще е подземен, коментира кметът на Брезник Христо Миленков, въодушевен от находката.

От години се носи легенда за златна жила в района. Местните са намирали парченца руда с благороден метал около извора Желязната вода. Минералните ручеи край града са с високо съдържание на желязо и успешно лекуват анемия.

След откриването на жилата Брезник е на път да засенчи славата на закритата мина "Злата" край Трън.

Общината няма роля в проекта и не е наясно с плановете на столичната фирма. Чака се доклад по ОВОС, в който еколозите да направят оценка на въздействието на добива върху околната среда, обясни кметът.

Той се надява бъдещото производство да не застраши желязната вода на Граово. Много търсачи досега са се пробвали да открият българския Клондайк, разказа Миленков. За първи път обаче се прави такова мащабно проучване и се пускат сонди на такава дълбочина.

Над 900 кг злато лежат под недрата на Пернишка област, обяви преди време доц. Емил Минев, който работи към БАН и НАСА и има защитени 29 патента. Според него проучвания са правени в продължение на половин век до 1997 г. Резултатите от тях са били засекретени. 90% от най-старите златни находища пък са в България. Залежите са пръснати из цялата страна, а съдържанието на злато е 0.2 микрона в рудата.

Анна Георгиева / Стандарт

От няколко дни  тази новина за инвестиционно намерение на столична фирма да добива злато в пранината над брезнишкото  Бърдо обикаля медиите.  Пред журнаристите кметът на Брезник Христо Миленков погвърждавал, че има такава мечта. Кога и как  ще се случи всичко това е въпрос на бъдеще време.  През декември 2009г.  фирмата „Мартерн" ЕООД получи разрешение да добива злато в  Трънско, но само толкова.  Същата фирма е правила проучване и край Брезник, без резултат. .Стронно е, че въпреки тиражирането на новината еколозите си мълчат.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.