iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Младежи ще убеждават връстниците си да работят

Младежи ще убеждават връстниците си да работят 02_1423215601

Наемат 100 младежи с висше образование, за да издирват и убеждават безработните си връстници да започнат да си търсят работа.

Търсачите на безработни ще бъдат наети целогодишно до 2017 г. с пари от бюджета по националния план за заетост. Те ще получават 430 лв. на месец. Финансирането на тази програма е 1.3 млн. лв. за тази година, а целта й е заетост на 121 лица към бюрата по труда и на още 100 в общинските администрации.

"Те ще са като връзка между неактивните, безработни младежи, бюрата по труда и частните трудови посредници. Ще контактуват с младите, за да ги информират как и къде да си търсят работа, да ги убедят да се регистрират в бюрата по труда, ще раздават брошури и листовки. Знаете, част от тези млади безработни хора сега не искат да отидат в бюрото по труда, просто не им е приятно", обоснова новата мярка шефката на трудовата дирекция в социалното ведомство Елка Димитрова. Затова бюрата по труда ще търсят помещения от кметовете, а и ще се работи с младежките центрове на спортното ведомство, за да има къде да се срещат търсачите и безработните. Иначе идеята е издирващите безработни неактивни младежи да ги търсят по кафенета, паркове и др.

Не е ясно как ще се мери ефективността на работата на търсачите. Мярката е разписана до 2017 г. Димитрова обясни, че стратегията за активиране на младите хора не е измислена от социалното ведомство, а се прилагала и в други страни. България е на второ място след Италия по брой на неактивни младежи - такива, които не учат, не работят, но и не търсят работа.

Шумно рекламираната от кабинета на Орешарски програма за безработните пазачи - "Сигурност", няма да бъде подновявана, след като през пролетта приключат договорите на последните наети по нея. Програмата струва на бюджета 15 млн. лв. и осигури субсидирана заетост на около 6000 души. "Има съмнения за ефективността на тази програма. Ние имаме обратната връзка с общините, но трябват законодателни промени, за да стане ефективна програмата", обясни Димитрова.

Тази година по националния план за заетост са отпуснати 73 млн. лв. от хазната. Безработните пазачи бяха невъоръжени и не можеха да работят нощем. Социалното ведомство спира още една дългогодишна програма за субсидирана заетост с доказана неефективност - "Oт социални помощи към осигуряване на заетост". За тази година по нея са предвидени малко над 4 млн. лв. за довършване на работата на 6000 безработни.

НОВИ ПРОГРАМИ

Нова е програмата за субсидирана заетост на трайно безработните българи - 850 души ще бъдат наети по нея, като ще им се търси основно позиция в частния сектор Част от тях ще работят по отстраняване на последиците от бедствията. Предлага се и помощ за пенсиониране - на 200 безработни лица, които активно търсят работа и са регистрирани в бюрата по труда и не им стигат до 24 месеца стаж и до 2 години възраст за пенсия, ще се осигури заетост.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.