iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Младите у нас искат да са чиновници

Младите у нас искат да са чиновници 06_1435654277

Младите хора у нас предпочитали да са чиновници, въпреки че IT секторът, машиностроенето и аутсорсингът се нуждаят от няколко хиляди работници, стана ясно от думите на изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев на форум за младежката заетост.

Разликата в средната работна заплата в държавния и обществения сектор и в реалния е 50 лв., като чиновниците водят със заплата от 900 лв. Освен това темповете на нарастване на заплатите на чиновниците са по-големи.

Социалният министър Ивайло Калфин прехвърли топката на бизнеса с призива работодателите да предлагат по-високи заплати. "Бизнесът трябва да се замисли и да увеличи заплатите в реалния сектор, още повече че има търсене на специалисти в производството. Част от проблема идва и от факта, че много родители работят зад граница и издържат децата си тук и осигуряват доходи, значително над минималното заплащане. За миналата година у нас от чужбина за издръжка на близките са изпратени един милиард и 700 милиона лева", посочи още Калфин.

От стопанската камара обаче го контрираха, че има няколко хиляди места за специалисти в различни сфери, но не се намират млади хора с подходящите умения. Въпреки че висшистите се увеличават, младите завършват образование със специалности като право, икономика, социални науки, а пазарът на труда не се нуждае от такива кадри.

СТАТИСТИКА

Според представени на форума данни през последната година броят на безработните младежи е намалял с 10 хил. души, но нивото на младежката безработица остава високо - 28.4%. Според данни на Сметната палата за периода 2010-2013 година над 28 хиляди младежи са включени във временна заетост, но целта - 16 на сто младежка безработица, не е постигната и е далеч от тези нива.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.